Galagonya

Napsugaras jó éjszakát kívánok!

 

A Galagonya Borozó borgőzős hangulatát szeretném feleleveníteni a kedves régi és leendő vendégeknek néhány sorban.

A pincehelyiségben ülve, kávét és ásványvizet szürcsölgetve, intellektuálisan nézve, feszengve ülök a laptop előtt, és a wifit használva csatlakozom az internethez.

Ki hinné el ezt a baromságot?!

Nem, itt valószínűleg erre nincs lehetőség. És ne is legyen! Nem szeretjük a sznob, steril, hangulattalan egységeket, ahol a magyar emberek angolul beszélnek egymással. Nem vagyunk kíváncsiak az efféle zsúrpubi közönségre.

Éppen ezért kellemes ez a kis odú, a maga nyugalmával, egyszerűségével.

A többi hasonlóan jó kocsmával ellentétben a „Gala” nem zár be este 6 órakor. 10 körül már ki szokott szólni a söntésből a kiszolgáló hölgy/úr, hogy ideje már hazamennünk. Ilyenkor nagy elkeseredettségünkben rendszerint meglátogatunk még egy-két barátságos óbudai ivót.

A hely varázsához hozzátartozik az eredeti cintányéros, belemerítős borostégely, amelyből mindig jó borokat kortyolhatunk. A keleti kényelemről vaskos, tömör fa asztalok és székek gondoskodnak. Találkozók, baráti társaságok rendelkezésére áll egy belső terem is, ahol kedvére ordenáréskodhat egy magunkfajta trógerbanda.

Face-control és dress-control nincs, de jobban tesszük, ha nem szmokingban érkezünk, mert egyrészt furcsán néznének ránk a már bent tartózkodók, másrészt hetekig nem tudjuk kiszellőztetni a füstöt és az áporodott "illatot" a ruhánkból.

A kiszolgálás udvarias, az árak konszolidáltak. A kimért bortól másnap nem szokott fájni a fejünk, de az üvegesek is megfizethetőek. Ha a szögek közül az egypálcikásokból válogatunk, akkor biztos hatást fogunk elérni, de az is biztos, hogy utána még néhány napig egy irányba megyünk.

Végül néhány szó a gasztronómiáról: egyedülálló a zsíros máró lilahagymával. Egy jó borozáshoz, vagy fröccsözéshez elengedhetetlen kellék. Még gyümölcsnapot, vagy éppen léböjtkúrát tartó, becsületesen diétázó Csüli barátunk is enged néha a kísértésnek, és betol egy brúgót.

Szeretnénk, ha ez az autentikus hely így maradna meg az utókornak, és még sokáig érezhetnénk jól magunkat ebben a légkörben.