Az igazi szocreál!!! Csengődi Aranyhomok Szakszövetkezet Poharazója

Igen, van még ilyen nevű hely Óbudán 2009-ben is! Méghozzá a Kolosy térről nyíló Evező utcában egy ház aljában található ez a szocializmus derekáról itt maradt, TSZ italozók hangulatát megőrző szuterén talpon álló. A hely már kívülről is tisztán tükrözi a szocreált!

A cégtábla egy festett üveglap, amelyen fakó sárga alapon piros betűk hirdetik, hogy ez nem PUB, nem söröző, nem büfé, hanem POHARAZÓ!!! Igen, csak úgy ízesen Poharazó. De milyen! A fakó táblát sárga fényű kandeláberek világítják meg, mint „Pedro kocsmájában…” A kocsma bejárata mellett ragasztott betűkkel feltüntetett borárlapnak mondható rettenet éktelenkedik, büszkén hirdetve a messze földön híres csengődi borokat, melyek akár elvitelre is kaphatóak. Minimum tankolási mennyiség 2 liter!!!

Normál hétköznapi ember legrosszabb rémálmában sem gondolna arra, hogy lelépked a szűk bejáratot követő zöld bordás PVC borítású lépcsőkön az italozó füstös és borgőzös bugyraiba!

Hát mi megtettük! De milyen jól tettük! Az italozó belülről is azt a látványt nyújtja, amit már kívülről is sejteni lehetett… itt még 1965-öt írunk! A bútorok, a márvány mintázatú virágos tapéta, a támaszkodó magasságig érő fehérre mázolt lambéria borítás és a cintányéros tetejű tégelyes bormérő pult mind-mind érintetlen és több évtizedes nikotinburokban pompázik! Gyönyörűűűűű!

A törzsközönség zöme már akkor is itt támasztotta a pultot, mikor még Kádár János a csajokat kergette a KISZ üdülőkben! Sokan mondják, hogy az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt… de tartósít is!!! Tudnak valamit ezek a csengődi szakszövetkezetek, az bittos! A szuterénben elhelyezkedő poharazó, szoba-konyhás garzonlakás méretű, így szabad helyet nem nagyon találni a 4 asztalból és szívecskés motívummal díszített tömörfa székekből álló „lounge”-ba. Ott jártunkkor épp karácsonyi díszítésben pompázott az egység, mely egy retró vázába hanyagul elhelyezett fenyőágból állt. Ennyi. Itt ez is meghozta a hangulatot egy-két frökk benyakalásához! Az arcok zöme a 25 éves Orion TV-n bámulják a maguk sem tudják milyen műsort. Az árlap a kocsmával egyidős, falra csavarozott besárgult kartonlap, melyen az inflációt követően piros, zöld és fekete ragasztós betűkkel próbálták követni a rohanó árváltozást több-kevesebb sikerrel.

A csengődi szilváni folyóbor decije 60Ft, de a rövidek zöme is az egypálcás kategóriába sorolható! Itt könnyen meg lehet borulni 5 kilóból, ha elég korán érkezünk! Mert hát a nyitvatartási időt is jó gyári munkáshoz méltóan alakították ki úgy 50 éve: hajnali 5-től délután 7-ig. Ezzel eleve kizárják köreikből a multinál trógeroló magunkfajta kezdő alkeszeket. Mi ez kérem, ha nem diszkrimináció!

Összefoglalva a kínálatot, a bor iható minőségű, a sör üveges, a füst tömör, a kisbazmeg egypálcás, az élmény örök, mint a hely maga. J Szóval minden kocsmásnak KÖTELEZŐEN ajánlott e békebeli italozó, nem fogjátok megbánni!

Elérhetőség: III. ker. Evező utca Közlekedés: 206, 86, 260 autóbusz Kolosy téri megálló. A hely a megálló előtti kis utcában található a Duna felé. HÉV-vel a Szépvölgyi úti megálló. 10 pont

Hangulat: perverz kocsmatúrásoknak 10 pont, normál polgároknak 1 pont

Ár/érték arány: 8 pont

Kiszolgálás: hagyjuk… egy frecsót mindenki oda tud dobni a söntésből. 3 pont