"...hol buzuki hangja szól!" - Blue Pub

No drága barátaim, egy különleges kiskocsma van ma terítéken: a Jannis Blue-Pub.

Egy hétköznapi járókelő valószínűleg elmegy a bejárat előtt akár napjában többször is úgy, hogy észre sem veszi, hogy van itt valami a Kenyeres utcában.

Márpedig, ha véletlenül egy kutyagumiba lépett az illető a járdán, és emiatt lelassít egy kicsit, majd a lábát húzza az aszfalton, mint nagyapám a Don kanyar után, akkor meglehet, hogy akarva-akaratlanul felfedezi eme görög rejtekhelyet. (Huuuh, hosszú mondat volt.) Ha emberünk be is tér, bátran beigazolódhat a gyanúja: „szarba léptem: szerencsém lesz!”

A lépcsőn lebaktatva családias környezet tárul elénk. A kutyáim nagyobb kennelben laknak, mint ez a kis gödör. De semmi ok az aggodalomra, általában a négyből van egy szabad asztal.

Amint próbálunk beevickélni, azonnal feltűnik, hogy bokáig gázolunk a földimogyoró héjában. Ez pedig nem azért van, mert koszos a hely. Ez itt így szokás. A görög hangulatra a belső tér kék-fehér színkombinációja, és a halk szirtaki muzsika enged következtetni. Kocsmárosunk, Jannis igazi görög vendégszeretetben részesít bennünket. Nem kell a pulthoz fáradni - bár asztalunktól ülve is elérnénk - Ő rögtön megkérdi, mit hozhat. Az első kör itallal egy kis tálka földimogyorót is kapunk (héjában!). Amint ez fogyni kezd, jön a következő adag. És mi termeljük magunkba az itókát, a földre pedig a héjat. Varázslatos hangulat. Egészen egyedi.

Az italok árai nem fájnak nagyon, viszont Jannis, a félgörög tulaj nemcsak görögül tud írni, hanem a görög számokat is ismeri. Mi ezt, ha már rendesen be vagyunk csiccsentve, nem mindig tudjuk követni, ezért előfordul, hogy megkérjük a magyar betűk, és az általános iskolában tanított matematika alkalmazására. Haragra persze semmi okunk, későre jár, és biztos legszívesebben már mondaná nekünk, hogy: Kalinikta! (Jó éjszakát!) Kellemes, nyugodt hely ez. Jókat lehet beszélgetni. Bár intim dolgokba ne nagyon menjünk bele, mert azt mindenki hallani fogja a hely szűkéből adódóan.

Ha már a görög tengerpartra nem juthatunk el, és otthon, az ágyban fekve sem szeretnénk az antik görög irodalmat olvasgatni, jó alternatíva lejönni ide Jannishoz, és egy kicsit szörpölni itt a mítoszok földjén. Ha a tenger illatát nem is, a piaszagot, és a cigifüstöt bátran magunka szívhatjuk egy korsó jó sör, vagy egy Ouzo társaságában.

Jamasz!