Jutka presszó - a panelkocsma

Alkoholszegény szombat estét kívánok mindenkinek!

A Jutka presszó sokunknak ikonikus helyszín, mert már az óvodás időktől fogva végigkíséri nyamvadt kis életünket. A HÉV kaszásdűlői (hajdani Köles u-i) megállójától egy félpercnyi séta - a Búza utca elején található, a telepi közért és főtér tőszomszédságában.

A Jutka nem a mostanában megszokott, az árkádok alá beépített, később kialakított panelkocsma, hanem már Kaszásdűlő építésekor, központi szabályozás keretein belül tudatosan kialakították, mint közösségi eszpresszót. A kis Sanyi és tesója olyan 1984-ban itt vásárolt be először önállóan: fagyiért szalajtották le őket a szülők, akik persze azért titokban utánuk eredtek megfigyelni.

A presszóba belépve rögtön látjuk is, hogy annak idején nem feltétlenül arra terveztek a városépítők, hogy a folyamatos maszekosodás miatt a Búza utcai panelház alja szinte vigalmi negyeddé alakul át: a hatalmas belső tér arra enged következtetni, hogy bizony ez lett volna a környék egyetlen presszója! Akkoriban kerek fagylaltkiadó ablak is működött, a kocsmásodás miatt ez is a feledés homályába merült.

Sajnos ez az egység is az eszetlen megfelelni akarás áldozatául esett: alig pár hónapja a bájosan szocreál jellegű berendezést és a kocka alakú betűsablonokból kirakott cégért is lecserélték. Mindenesetre leírom itt is, hogy milyen volt - hogy mi lett belőle, azt egy újabb pályabejárás alkalmával felmérjük.

Szóval hatalmas belső tér, két nagyobb helyiséggel. A padlót a Flóriánban megismert, keramitkockákra emlékeztető csempe borítja. A mennyezetről működő ventilátor csüng alá, a hatalmas, kirakatszerű ablakokat pedig fehér házgyári függönyök fedik.

A pultot elölről pár éve még vörös, gombokkal díszített műbőrhuzat díszítette, de ezt már sajnos korábban megszüntették, és sima lambériával helyettesítették. A söntés melletti autentikus hűtőpult szúrhat még szemet nekünk: általában amúgy nem működik, csak a sörösüvegek kirakataként szolgál. Továbbá a boroscsapok szúrhatnak még szemet nekünk: ha erősebben is belegondolok, akkor se nagyon tudok felidézni más italozót, ahol hasonlóval találkoztam volna. Ennek megfelelően csapolt sör nem is kapható, de az üveges sörök extra alacsony ára (1 üveg Ászok 190 Ft, de prémium kategória is 300 alatt van) és viszonylag széles választéka feledteti ezt a mulasztást.

A hajdani családi presszóból egyértelműen sörözővé átalakulás nem jelenti viszont egyértelműen a lesüllyedést. Az asztaloknál vidám, fiatal társaságokat látni, főleg a lakótelep rocker és punk beállítottságú tinédzserei járnak ide minél olcsóbban beszélgetni, erről a wurlitzer állandó műsora is árulkodik. A háttérben természetesen megtalálhatók a helyi Tanár Urak is; ők általában a gyümiautomatát szokták tekerni, néha meglepő eredményekkel. Sanyi egyszer tanúja volt annak, amikor az egyik Tanár Úr műanyag lavórba fejte le a százforintosokban kipotyogó mindegy 25 000 Ft-os nyereményét. Örömében persze rögtön meg is akart minket hívni pár sörre - de mi úriemberként nem éltünk vissza a hirtelen jött adakozó kedvvel.

Összességében egy jó hangulatú krimó, egyedül a korai zárás (22 óra) szomorú, amit a pultoslányok kíméletlenül be is tartanak. Ha innen kiraknak, akkor az utcában talán még egy helyre juthatunk be további 1-2 órára, de a legtöbb kaszási kocsma bántóan korán zár.

A megoldás: ne költözzünk Kaszásdűlőre, igaz, Bill? :))

Nyáron, a Sziget Fesztivál ideje alatt érdemes még ellátogatni a Jutkába: az éves forgalom és nyereség kb. 70%-át bonyolíthatja ilyenkor az üzlet. Egész délután és este tömve van a söröző a koncertekre igyekvő fiatalokkal, akik nagyon bölcsen olcsó, hideg és igazi sörrel szeretnének alapozni, mielőtt átmennek a K-hídon.