Fakocka - a Sissy-Lotti Sörbár

Egyéves korunk óta ismert, és kedvelt játékszerünk a fakocka. Akkoriban még építgettünk, rombolgattunk, vagy épp egymás fejét vertük vele. (Bratyókám, bocs a vérfürdőért! Már nem látszik a nyoma.)

Napjainkban már másra asszociálunk a szó hallatán: mégpedig a SISSY-LOTTI SÖRBÁRRA.

Létesítményünk a Kiscelli utcai posta előtt, a Pacsirtamező utca Árpád-híd felőli végén található, immár egybeépülve a nagyhírű FANNI BÜFÉVEL.

Mindenféle szabályozásnak, törvénynek, vagy rendeletnek ellentmondóan éjjel-nappal várja a kedves vendégeket. Bármikor betévedünk, mindig látunk itt ismerős arcokat. Az illetők általában vagy a gép előtt ülnek, vagy a pultnak támaszkodnak.

Mi rendszerint akkor szoktunk beesni, amikor már minden zárva van, és ez esetben természetesen van már bennünk pár légkör.

A pultos hölgy olyannyira rutinos, hogy ennek ellenére is mosolyogva szolgál ki minket sörrel, borral, nádi hegedűvel… A csapolt sör a hely jellegéből adódóan nagyon pörög, így mindig friss. Üvegesekből is van választék. A borok nem biztos, hogy a Villányi Borvidék déli lankáiról valók, de frökknek este 10 után megfelelnek. A rövidek árai kategóriánkban átlagosnak mondhatóak. De végülis kit érdekelnek az árak? Lassan úgyis mindent meg lehet venni 1 Euróból. Most azonban nem ezzel szeretnék foglakozni.

Üde színfoltja a füstös, kis bunkernek kerületünk egyik legkedveltebb muzsikusa: Jagger. Nem Mick, csak így szimplán. Emberünk a Lotti oszlopos tagja. Ha méltónak tartja a társaságot művészetének befogadására, akusztikus gitárja máris előkerül a pult mögötti kis raktárból. És indul a hacacáré! Még mielőtt valakit megtévesztenék, nem Mc Hawer jellegű paraszttechnó hallatszik ki az utcára, hanem régi, kedvelt rock-klasszikusaink. A Led Zeppelintől a Metallicán, vagy a Gunson keresztül eljutunk egészen a Fonográf, vagy a Bojtorján zenekar kedves dalaihoz. Ilyenkor már zeng a ház, előkerül a csörgő, és „mennyei kórusként” énekel a kocsma.

Különterem is van ám! Bijon! Ha a bejárattól nem balra, hanem jobbra megyünk, egy padokkal és asztalokkal, valamint egy TV-vel és egy zenegéppel berendezett „konferenciaterembe” jutunk. Na itt "nem szól ránk a házmester", a’ bittos! Ebben a teremben előfordul, hogy az asztalokon gibbonként ugrálva, léggitározva és dobolva tombol a jónép a zenegépből üvöltő nótákra. (A teljesség kedvéért: Padaván a TV-t is le szokta fejelni seggig érő homlokával.)

A rendőrök rendszerint a Fanniba járnak büfikézni, ezért gyakran benéznek az ablakon. A dolog érdekessége, hogy még sosem jöttek be. Isten tartsa meg jó szokásukat!

Az hiszem, hogy ennek kapcsán a Fanni büfé is megérdemel néhány szót. Legendás hírű kajálda ez. (Van még egy a Raktár utcánál is.) Non stop üzemel, a választék igen bőséges. A nap bármely szakában sorban állnak az éhes vendégek. Van egy spanom, aki a híd túloldalán lévő World Trade Centerben dolgozik, és nap mint nap átjárnak az öltönyös kollégákkal ide „ebédelni”. A hamburgerbe általában annyi káposztát tesznek, amennyi Vecsésen nem terem meg egy szezon alatt sem. De nem gond, ennek ellenére hibátlan a koszt. Sokszor, sokakat megvédett már az éhhaláltól. Mennyei manna! A csípős paprikával kapcsolatban gyakran szoktunk tréfálkozni egymással. A kishölgy ugyanis "bárakármiből bárakármennyit" belebombáz a puffancsba. Ilyen esetekben taknyunkon biciklizünk hazáig könnybe lábadt szemekkel.

A leírtakból egyértelművé válik, hogy Óbuda élelmezésének, itatásának, szórakoztatásának egyik legmeghatározóbb eleme a 2 in 1 Fakocka.

U.i.: Ne haragudjatok, de a szó hallatán bújkál bennem egy gusztustalan poén, amit muszáj kiadnom magamból:

Kérdés: Mi a különbség a fakocka és a gennyes pinaváladék között?

Megfejtés: Fakockával nem lehet öblögetni!

Gyááááá!!! :-) Bocs.