Gomba söröző a Római elején (alias 574-es számú Korcsma)

Hát ez egy kemény hely kedves olvasóink! Autentikus egységünk egy bádogtetejű jurtához hasonlít, melyet kékre mázolt acélváz és acélhálós rózsaablak tesz még felejthetetlenebbé! Sokáig csak annyi volt rá kiírva, hogy 574-es számú Korcsma, de az most már idejét múlta, így csak simán Gombának hívjuk, mely Arany Ászok feliratokban úszik.

Itt aztán van élet! A söntés előtt félrebiccent fejű félalkeszek várják a következő egypálcásukat, az asztaloknál jókedvű és búskomor arcok szopogatják jól kiérdemelt fröcsijüket. Van itt csocsósztal is a fiatalabb korosztály kocsmába szocializálása érdekében és van egy Lajos bácsink is, aki örökzöld nótákat hegedál némi apró, vagy kisfreccs érdekében.

Lajos bácsi igazi óbudai vándorzenész! Szinte mindenhol felbukkan, ahol fröccsöt lehet kapni. A Hörpiben, a Fruzsiban, a Szarvasban és persze itt. Kopott hegedűjével és tükörbársony öltönyében járja az kocsmákat mindenki szórakoztatására. Ha a Tücsök és a hangya mesét ismeritek, akkor már előtettek is van a Lajos bácsi arca tücsök személyében. Dolgozni azt sosem szeretett, de a zenélésben nagymester. Vagy inkább csak félnótás… Ugyanis zenélés közben néha elfelejti a szöveget, ilyenkor egy „ÉLJEN LAJOSBÁCSI” önmagasztaló kurjantással átfedi a csorbát és 1-2 versszakot. De hát mi ezt mosolygós arccal megbocsájtjuk Laja bátyónak és betudjuk hetvenakárhányadik évének és harsogjuk helyette az „Akácos úton” kezdetű örökzöldet. Hej de szép kort is élt már meg a kisöreg, biztos nem volt stresszes élete. Egyszer még a „Pacsirtát” is elhúzattuk vele némi apróért, de akkor a fél kocsma kiürült… nem baj így is szeretjük a kisöreget!

No, a helyre visszatérve, igen jól lehet itt magunkat érezni! Az árak fogyasztóbarátak, a hangulat zenés, az életérzés mesés! Belül kékre festett székek és asztalok várják fogyasztó vendégeiket és persze minket. Általában túránk köztes állomását képezi ez a hely, bár volt már, hogy a pultos hölgy rugdosott ki minket, mert jött a vonata. Mert hát a Gomba presszó Óbudapolisz legfrekventáltabb helyén áll… ide jöhetünk HÉV-vel, busszal, bicajjal és még vonattal is! Autóval inkább ne jöjjünk, mert a jogsink bánná, de Bill „lovaskocsijával” mindenképp! Neki úgy sem számít, hisz használt frituolajjal megy járgánya, nem jogsival. Legalább is ő ezt vallja.

Szóval kötelező hely ez a Gomba, nem kell ide öltöny, se bunda!

Megközelítés: HÉV-vel Aquincum megálló, 106-os, 34-es busszal a Pók utcai megálló, vonattal Újpest felöl az első óbudai megálló. (nem Óbuda MÁV állomás) 10 pont

Ital választék: Szigorúan Arany Ászok és fröccsbor. A rövideket nem próbáltam,         gondolom Péter Pál, vagy Várda drink minőség. 5 pont.

Árak: sosem emlékszem rá, de biztos nem fáj 8 pont

Hangulat: Lajos bácsival 10 pont, nélküle 5 pont