Óperenciás sörtengerem a Kismatrózba vigyen!

Hú de jó panelkocsma ez a Kismatróz! Itt aztán sok jó ember kishelyen is elfér, mert, ha nem, akkor sem lesz nagyobb ez a hely! De így szép ez a kétoldali bejáratú, panelházi garázsból és lépcsőaljából kialakított ivó, mely a Matróz utca békés szigetén tanyázik a Szentendrei úti folyam egyik mellékágán.

No egy kicsit elmentem homéroszi pátoszokba, úgyhogy gyorsan visszavetődök a jelenbe, mint részeg sellő a Garancsi-tó partjára… (lásd: Üvegtigris 2. Hacser Józsa sellő alakítását)

Szóval ez egy őszinte hely, ahol este 10-ig mindig fogadnak egy jó sörrel, vagy fröccsel. A pultos hölgy –Éva-, a belépésünk után egyből széles mosollyal fogadott úgy negyed 10 tájékán, pedig már nem voltunk túl szalonképesek a túra előző stációi miatt. Az első kérdése rögtön az volt, hogy milyen zenét szeretünk? Ezen egy kicsit meglepődtünk, de nem voltunk restek egy kis Guns’n’Roses-t kérni, melyet kedves pultos hölgyünk még szélesebb mosollyal orcáján el is indított a kazettás dekkjén.

A hangulat azonnal a tetőfokára hágott! Axl Rose „Paradise city” című klasszikusát fejbiccentésekkel nyugtázva vígan kortyoltuk báritalunkat. Az első felocsúdás után lassan körbenéztem a helyen: a kocsma falát egy tengerész jelenet díszíti naiv stílusban megfestve. A „freskó” előtti polcon halászhálóba burkolódzott 80’-as évekbeli italkiöntő matróz babák sorakoznak. Nagyon eredeti stílus, hiszen ez egy „vérbeli” matróz kocsma, vagy nem?  … Engem mindenesetre meggyőzött a látvány.

A bárpult mellett keskeny folyosó vezet a nekünk hátsó, amúgy a hölgy szerint főbejárat felé, ahonnan egy retró hangulatot árasztó illemhelyiség nyílik. A piros műanyag WC deszka és a fehér házgyári csempe együttese megkoronázta a hely szellemét.

Az eldugott italozó igen kicsiny méretű, mindössze 2 asztal található benne, és egy bárpult, de minket ez egyáltalán nem zavart. A hely zöld mozaik kockás „főbejáratán” egy pipázó és sörös korsót emelő félkegyelmű Kismatróz arcképe látható, mely bárgyú vigyora egyszerűen csak annyit üzen: igyááááá! (a kötelező, sör, kávé, üdítő és melegszenya reklámon kívül)

Egyszer úgy sikerült belebotlanom ebbe a helybe, hogy a Sziget fesztivál felé trappolva égető vágyat éreztem a 40 fokos melegben egy jó hideg sörre. Gondoltam beugrok az első közértbe, ami velem szemben jön. Hát közért nem, de a Kismatróz pont arra járt, így felfedeztem, mint Fenyő Miki a 13 éves Szandi babát.

Hangulat: 7 pont (a zene választhatósága jó esett, köszönjük)

Árak: 10 pont Kori sör: 200 körül, nagyfrecsó 120 körül

Megközelítés: leginkább gyalogosan. A Bogdáni úti buszvégállomástól kb. 5 perc gyalog, HÉV Filatori gát megállótól 10 perc gyalog) 5 pont

Címkék: panel matróz