Piac büfé - a Pléh kocsma

Verőfényes jó napot kívánok minden kedves kerületi sporttársnak!

Visszatérünk Óbudára, annak is a központi, élettel teli részére. Mai látogatásunkat az óbudai Piac egy klasszikus italozójában tesszük, ami azóta ott van háborítatlanul, mióta az eszünket tudjuk.

A Flórián Üzletközponttól (Borozótól) csupán 2 percnyi sétára, a Piaccal szemben, a Szél utca elején helyezkedik el a Pléh Kocsma, természetesen a Templom mellett. Kisgyerekként szüleink mindig rosszalló pillantásokat vetettek erre az egységre, és óva intettek a hasonló talponállóktól:

-Fúj, micsoda undorító füst- és sörszag! Nézd meg, itt van a Laci bácsi is, évről évre látni, hogy épül le... pár éve még kicsattant a jókedvtől meg az egészségtől, és erre meg egy felpüffedt arcú alkoholista lett belőle. Ott van szerencsétlen tacsija, a Koppány, az is naphosszat üldögél a krimó előtt...

A rosszalló szavak teljesen jogosak és megalapozottak voltak. Ettől függetlenül nem szabad kihagyni ezt a kocsmát, mert ez a Szarvashoz hasonlóan egy sikertörténet - annak ellenére, hogy megélte a talponállósodás minden fázisát. Az elején komolyan gondolták, hogy ez tényleg Piac Büfé lesz, hogy itt majd szendvicset meg lángost adhatnak a kofáskodásban, vásárlásban megfáradt óbudaiaknak, Pest megyeieknek. Természetesen a piacon esélyük se volt ennyi fronton helytállni, hiszen a lángosos meg a Torkos Büfé a maguk nemében felülmúlhatatlanok. Maradt tehát az alkohol, mint piaci rés. A büfé elnevezés egyre inkább vállalhatatlanabbá vált, így a kocsma a 90-es évek végére hivatalosan is felvette ragadványnevét, a Pléh Kocsmát

Az italboltban leülni nem nagyon lehet (persze miért is kéne): 1-2 szék áll csak a vendégek rendelkezésére, állni viszont gond nélkül tudunk: több könyöklőre is lehelyezhetjük söröspoharainkat. Heavy userek szokás szerint kényelmesen helyet foglalhatnak a nyerőgépeknél.

Sörből a szokásos SAB-Miller vonalat fogyaszthatjuk: a csapolt Ászok ottjártunkkor kifejezetten jó minőségű, friss és hideg volt, ellentétben több jónevű étteremmel és pubbal. Mást még nem mertünk megkóstolni, de biztos sor kerül majd arra is.

A kocsma vendégkörét tekintve van itt is 1-2 jellegzetes arc: oktatás előtt betérnek ide a közeli általános iskolák testnevelő tanárai egy szíverősítőre (kerékpár szigorúan az üzlet előtt, a sportos életmódot jelképezve), és naphosszat láthatunk itt egy OTTO-1 rendszámú mozgáskorlátozottaknak szánt kocsit is; a gazdájában azért még szerencsére van elég szociális hajlandóság, hogy ide is betérjen. Ahogy feljebb is említettem, a Vendég Urak itt is leparkolják a kutyusokat a kocsma előtt, akik türelmesen várják, hogy gazdijuk kiadósan öblögessen egyet.

Ez szintén nem az osztálytalálkozók ideális színhelye, de akit kicsit is foglalkoztat a társadalomismeret, esetleg Óbuda eddig láthatatlan bugyrai, annak jó szívvel ajánljuk a Piac Büfét. Isten-isten!