A Márka presszó és a Klubtitkár

Figyelem! A Térképes kereső kedves olvasóink javaslatára beindult, tessenek használni!

Mielőtt belevágnék a mai elbeszélésbe, hadd osszak meg mindenkivel egy ide kapcsolódó, klasszikus koktélreceptet.

A Klubtitkár hozzávalói:

1 deci Márka meggy

1 deci Kommersz vodka

Bonbon meggylikőr (opcionális, az anyaghányad ennek függvényében módosulhat)

Stilszerűen a Flórián Üzletközpont alagsorában található Csemegében szerezzük be az alkotóelemeket műszak után, majd másnap reggel munkahelyünkre, a Zamercev téren (ma Miklós tér) található Pártházba vesszük az irányt. Reggel 9 előtt nem lehet a közértekben alkoholt vásárolni, mint az közismert.

Itt jól megérdemelt tízórai szünetünkben kikeverjük a koktélt a fenti mennyiségeknek megfelelően. Szigorúan mokkáspohárban tálaljuk.

Fogyasztás után iktassunk be azért 1-2 többhónapos kérelmet, aktát - és ne feledkezzünk meg a dupla kávéról sem, hogy leplezze valamelyest az elfogyasztott lélekmelegítőt!

Egészségünkre!

A Márka eszpresszó a Miklós utcában helyezkedik el, a Tükörhöz hasonlóan a lábasház aljában kialakítva.

A Flóriántól mindössze 2 perc a presszó, csupán az aluljárón kell valahogy átküzdeni magunkat, és már ott is vagyunk. Azért lehetőleg a járdát válasszuk, a fű nem mindig megbízható.

Kívülről a Márka hatalmas fogásnak ígérkezik: gyönyörűen viseltes cégér, talán valamikor még világítottak is a betűk. Az ablakokra kiragasztott dreheres-coca-colás matricák sem éppen egy modern kiképzésű helyre utalnak.

Nyári estékben biztosan nagyon hangulatos az egység előtt kialakított terasz is: még egy szükség esetén letekerhető rolót is biztosítanak a csapadék, illetve a lakók bosszúja és a guanó ellen. A Szentendrei út mérsékelt zaja és forgalma ne vegye el a kedvünket egy meghitt összejöveteltől!

De most sajnos még tél van, vissza a valóságba. Kint éppen esik a hó. No, betérve, az ígéretes utcafronttal ellentétben egy jellegtelen panelkocsmában találjuk magunkat: egyedül a sörgyárak által biztosított reklámtárgyak emlékeztetnek arra, hogy itt már 20 éve is presszó üzemelt. A fordított "u" alakú háttámlájú székek a 90-es évek kovipornós hangulatát őrizték meg, a műmárvány asztalokat meg mintha valami vidéki italozóból válogatták volna össze, a falakon fűrészporos tapéta, a padlón olcsó járólap. Kicsit csalódottak voltunk először.

A jellegtelenség ellenére ez egy jó hangulatú hely, szinte mindig zajlik itt az élet, vidáman beszélgetnek a helyiek a pultoshölggyel, nyerőgépeznek. Totális teltházat még nem tapasztaltunk, de mindig vannak annyian, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül magányosan a helyiségben.

Bejárattól balra még egy kistermet (szobát) is kialakítottak, ahova nyugodtan le tudunk ülni, ha nem éppen közösségi életre vágyunk. A söntés távolsága miatt sem kell aggódni: a hölgy nagyon kedvesen magától kijön, felveszi a rendelést és ki is hozza. Ottjártunkkor pont kellett rá várni pár percet, de az avatottabbak megnyugtattak, hogy csak éppen közbejött valami sürgős

Ahogy a Pléh kocsmában vagy a Sissy-Lottiban is, a Márkában is Dreher termékeket kaphatunk. A csapolt Dreher eddig mindig friss volt, az üveges Pilsner pedig hideg, ha éppen igazi sörre vágyunk és nem félünk, hogy sznobnak bélyegeznek meg minket :)

Az óbudai kocsmabringa pedig gurul tovább, még számtalan célpont maradt megörökítetlenül, várjuk a további ötleteket! Tschöppynek a mait köszönjük szépen.