A Kerület vendéglő a III. Ker. TVE székházában

...Jó csapatnak szurkolunk

Óbudai gyerekek vagyunk

És a győztes meccs előtt így szól a dalunk, hogy: 

Hajrá, Kerület, első a becsület!

Jó csapatba' bízni kell, máma újra győzni kell!

Hajrá, Kerület, győztesek legyetek!

Mert ma egész Óbuda itt van veletek!

Szól a Kerület-induló egy helyi bácsi borgőzös hangján - aki kedvet kapott hozzá, innen letöltheti eredetiben. Sajnos a szerkesztőbrigádból csak Billt és engem érdekel az óbudai futball, a többieket még egy étteremlátogatásra se tudtam eddig rávenni. Elfogult vagyok persze: 1995-től a fél országot bejártam a csapattal, nem beszélve a hazai mérkőzésekről - köztük a legendás bajnokavatóval 96-ban - melynek eredményeképp 59 év után ismét a legmagasabb osztályban szerepelhetett a Kerület.

Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy az Egyesület 1887-es alapítási dátumával (III. Kerületi Torna és Vívó Egylet néven) az UTE után hazánk második legrégebbi futballcsapata. Az összes többi legendás (labdarúgó) egyesület, mint a Fradi vagy az MTK, csak évekkel később alakult, nem beszélve a vidékiekről!

Na de folytassuk a kocsmablog szellemiségének megfelelően! A sportpálya a Hévízi úton, az egykori 5-ös villamos nyomvonalán helyezkedik el, pont a kanyarnál. Zsata múltba révedő haverommal már sokszor végigjártuk a síneket - a vágányok helye a mai napig látható. Egyszer még visszaszerkesztjük ide a villamost :))

A székházat a Hévízi útról nyíló Kalap utcában találhatjuk az egykori High Life-fal szemben: a mostani NB III-as meccsekre is már csak ezen az oldalon juthatunk be. Az épületen bizony egyértelműen felfedezhető az idő múlásának és a pénzhiánynak minden jele.

Ám ez ne riasszon vissza minket: az utánpótláscsapatoknak és az uszodának köszönhetően a mai napig is zajlik itt az élet: többszáz kerületi kisgyerek és fiatal jár ide focizni, úszni. Lépjünk hát be a székházba és menjünk fel az emeletre, ahol az étterem is helyet kapott.

Rögtön felérve a hallban találhatjuk magunkat, ahol a Vörösvár presszóból már ismert márványasztalok és tespedős kockafotelek uralják a teret a vitrinekben díszelgő trófeák és a faliújságokon látható képek mellett. Forduljunk még balra, ahol a szűk folyosón át végre betérhetünk a büfébe.

Hatalmas a belső tér: nem egy lagzit szerveztek már ide a sportkedvelő és nem feltétlenül sznobságra hajlandó óbudaiak. Iskolai menzákra emlékeztető asztalsorok, kárpitozott székek, barna-fehér padlócsempe, a mennyezeten vastag tartó(?)gerendák.

A hazai meccsek szünetében hatalmas a tömeg: ilyenkor jön fel mindenki a jéghideg Soproni Ászokért és a legendás rántotthúsos-uborkás kenyérért - a kiszolgálás még ezekben a percekben is villámgyors, jattot nem várnak el automatikusan. Persze mi adunk.

Az étterem ablakai mind a pályára néznek: rossz időben akár mi is élhetünk ezzel a lehetőséggel, de amúgy inkább a fedett lelátó hiányában VIP-páholyként üzemel a büfé. Tarlós Pista bá is innen nézett mindig meccset, egészen addig, amíg eszébe nem jutott ismét, hogy ő karonülő kora óta fradista volt, és hogy az önkormányzat nem is támogathatja a profi labdarúgást. A támogatások megvonása óta és az akkori csapat Csepelre költöztetése után nem láttam meccsen.

A pult kialakítása is igazi egyesületi büfékhez méltó: a kiszolgálópultot vörös téglamintás burkolat borítja, felül falécekből kiképzett rácsozattal övezve. Talán növényeket szerettek volna ide felfuttatni, nem tudom.

Visszatérve a termékekre: Heineken söröket kaphatunk, Heineken, Gösser, Soproni - a vagdaltas ill. rántotthúsos kenyereknek pedig tényleg nehéz ellenállni.

Eddig a múlt: tavaly az éttermet egy egész szezonon keresztül zárva tartották, mint kiderült, felújítás zajlott az egységben.

Pozitívum, hogy újra kinyitott a vendéglő, de a vadiúj, párnázott székek, a falon villogó plazmatévé az élő Premiershippel nekem már nem jönnek be. Fényképre nem is méltattam, emlékezzünk inkább a jó öreg, lepukkant, ám hangulatos helyiségre!

Meccsek után pedig irány a Jutka, Meggyfa, Lugas... óbudai körsétánkat hamarosan folytatjuk :))

A Hévízi út táján, a Kerület pályán

Együtt van a jó csapat, győzedelmi hangulat

Ez a pálya mindig visszahív!

Értetek dobog az óbudai szív

Hajrá, Kerület, első a becsület!

Óbudai kék-fehér,mindent, ami belefér!

Hajrá, Kerület, győztesek legyetek!

Mert ma egész Óbuda itt van veletek!