Tour dö Óbuda 1. epizód, avagy Egymillió hosszúlépés az óbudai italozókban (Flórián Borozó, Cserepes Kocsma)

Egyik fárasztó szerdai nap után az Ótluk lezárása előtt gyorsan dobtam egy mailt kedves blogger barátaimnak: Tárgy: Mit iszunk ma?

 

Egy perc se telt el, Muffaló Bill és Lajos_Atya barátom be is jelentkezett egy esti bárital elszürcsizésére. Porzó vesével, kaján vigyorral padlóztam le drága jó kéccázdé Merdzsómat, és robogtam Óbudára az esti kocsmatúra reményében.

 

1. stáció: Flórián Borozó

 

18.30-kor találkoztunk az aranycsapattal kezdő állomásunkon a Flórián borozóban, ahol percek alatt bevertük induló 100Ft-os nagyfröccsünket.

A túrát gyorsan megterveztük. Sajna Italboltos Sanyi otthon tolta a közgáz könyveket, 3gee meg a futógépen trenyált a túra helyett. Úgy kellett nekik, ezt speciel elkúrták.

 

Korán volt, így nagy móka elé néztünk. A Flóriban a szokásos hangulat volt, a cintányéros kimért bor még mindig itt a legjobb, no meg a Galában. Az egység törzsvendégei nem sokat változnak az évek alatt, itt mindenkinek megvan a saját asztala, vagy inkább pultja. A legnagyobb változás a Flóriban talán az volt 3gee bemutatója óta, hogy a veterán korú nikotin fedte Videoton Color Star TV-t 25 év kemény harc után nyugdíjazták és lapos TV-re cserélték, valamint az illemhelyiség felettébb lepukkant angol WC-jét felújították. Ennek én most felettébb örültem, így gyümi nap alatt...

A kiváló fröcsikénket gyorsan szűrtük magunkba, sokat nem időzve, nehogy lekéssük az ürömi elág felé hajtó 18-as buszt.

Hova is menjünk először? 604-es büfé? Gumicsizma? Nem! Az úti cél a Cserepes Kocsma volt, amit már magunkban eltemettünk a sokak által terjesztett „bezárt a hely” híresztelésre. De az egység él és virul! Lássuk csak!

 

2. stáció: Cserepes Kocsma Büfé, ABC

A Cserepes a Bécsi út - Testvérhegyi út sarkán, az óbudai temetővel sréhen szemben található romkocsma. Volt ez már minden az elmúlt 50 évben: étterem, közért, büfé, ABC, de a fő profil mára kikristályosodott: kocsma lett azt kész!

 

A sarok épület már kívülről is csalogatja a magunk fajtákat. Fehér fémtáblára piros és zöld betűkkel vagyon kiírva: Cserepes Büfé-ABC. De hol van itt az ABC? Talán csak alibi, hogy elkerülje a helyet a VPOP? Mindegy, kerüljünk beljebb!

Húú, de őszinte hely ez! Itt aztán nincsenek koktélt szürcsölő zsúrpubik, kemény alkeszek és egykori téglagyári veteránok gyűjtőhelye ez. Támasztják a pultot, dobálják az összekoldult lóvét a gyümigépbe, verik a blattot a kopott asztalokon.

A hely berendezése alapvetően vidékies jellegű, semmi csicsa, kő kemény funkcionalitás a piálásra kihegyezve. Az ital választék zömét az egypálcás aromák teszik ki, a helyi közönség ízléséhez és pénztárcájához igazítva. Rögtön rámentünk Billel a Keserűre, jobb volt, mint az agancsoskóla! A kimért bor témát óvatosan kezeltük, így inkább kértünk egy üvegest, bár az is Tecsós minőségű lőre volt. Szóval ez nem egy minőségi ital elosztó. A pultos hölgy kedves volt, bár biztos benne volt az APEH-os para… nem értette a helyválasztásunkat.

 

A bárpult fosbarna olcsó csempével van kirakva, a falak sárgászöld és rózsaszínűre lettek pingálva. Leültünk azt fogyasztottunk. Közben felfigyeltünk egy felettébb goromba arcra, aki szőrkucsmába és fekete security-s bomber dzsekibe kúvaanyázva gyűrte az 5 kilósokat a félkarúba. Hátán díszelgő security cégnév egyértelműen utalt a közeli Tesco biztonsági szolgálatára. Na, ott sem lesznek ma biztonságba a Chivas Regaszok, ha ez az alak vigyáz rájuk éjjel…

Az ablak alatt egy gyermekkorunkból ismerős arc üldögélt: személy szerint a MIKULÁS. Bár december óta kicsit lepukkant… Az öreg csövesnek akkora szakálla volt, hogy utoljára a téglagyárban borotválkozhatott úgy 1968 körül. A Mikulás oszlopos tagja lehet a Cserepesnek, mert tavalyi itt jártunkkor ugyan ott ült, csak tisztább volt talán. Óránkra pillantva riadót fújtunk. Gyerünk tovább!

Kocsmatúránk folytatásáról holnap 11-kor olvashattok!

Előzetesben azért megsúgom, hogy igen ehte helyeket választottunk a Cserepes után: Müller Kocsma, Lugas borozó...