Tour dö Óbuda 2. epizód, avagy Kétmillió hosszúlépés az óbudai italozókban (Müller Kocsma, Lugas borozó)

Tegnapi cikkemet folytatva a Cserepes után nem az ürömi elág felé, hanem Óbuda irányába vettük az irányt. A buszmegállóba dideregve a -10 fokos hidegben örömmel vettük, hogy egy csöves Ikarusz pont megérkezett. Gyerünk a Müllerbe!

3. stáció: Müller Kocsma (Óbudai Buszvégállomás)

Elkezdtünk versenyt futni az idővel! Az óbudai kocsmák hamar zárnak, így futtában kaptuk el a zárás előtti percek őszinte örömét a Müller pultos hölgyének arcán, aki épp egy Kevertet standolt. (Kevert: rum-császárkörte ízesítésű narancs színű aromaszesz) Szépen ránézve még kaptunk egy karika fröcsikét, megígérve, hogy 5 perc alatt bedobjuk.

A hölgyikének ment a busza Ürömre. Italboltos Sanyi által már előzőleg bemutatott Müllert 2 dolog dobta fel: egy vidámra piált csöves segítségnyújtása és a klotyó falára szigszalaggal felbiggyesztett kockás papírcetli: Muffaló barátomra rájött a csőtörés, így elszaladt slozira, de a kapcsolót nem találta az istenért se. Ezt az öreg csöves végignézte, majd hektikus kacajjal Matisz nagypapa nyelven tájékoztatta a bénázó Billt a kapcsoló hollétéről:

„Oh va e a víjja e a ajóná bazmeg!” azaz „Ott találja a villanykapcsolót az ajtó mellett, uram!”

Milyen figyelmes az úr, köszönjük! A másik vidám dolog a WC falára felragasztott gyűrött kockás cetlin található szigorú írás volt: >„Kedves Vendégek! A WC.-é kefét legyenek szívesek nagy W-és után használni, mert nem fogkefének van. Köszönjük!” No komment, adták az ívet mindenkinek.

Sajnos kaptunk egy rossz hírt is. A Sanyi és Lajos Atya kedvenc Óbudai Téglagyár Vállalat feliratú kerámia hamutálja a szilveszteri kocsmabuliban széttörött Nikoláj fején, így ez is már csak egy emlék maradt a Müller postnál. Élt 40 évet, nyugodjon békében! Kár érte.

4. stáció: Lugas Borozó

Ide is épp becsúsztunk zárás előtt 5 perccel. A Lugas Borozó a Fehéregyházi és Bécsi út sarkán található felettébb hangulatos gazos kerthelyiséggel rendelkező, ablakok nélküli italbolt, ahogy azt Muffaló Bill barátom is megírta.

 

A belső helyiség sivár falait „hangulatos” nádszőnyeg borítja. Tiszta strand feeling olyan helyen, ahová a nap sosem süt be. A füst által okozott károsanyag-kibocsátás a megengedett eü határ több tízezerszerese. Gondoljatok bele: kocsma ablak nélkül…

Már belépésünk után elkapott a hangulat. A zenegépből román Manele zene szólt,


(Nicolae Guta - Am Semnal Pe GPS, Sanyi egyik kedvence :)
a pult előtt 2 huszonéves erdélyi magyar származású melósgyerek lökte a vakert, marom nyelven. (magyar-román keverve) Nekik bittos nem tűnt fel a nyelvek vegyítése, főleg állapotukat tekintve.

A szintén huszonéves kocsmáros srác őszinte forma volt. Mondta, hogy épp zárna, de még kiszolgál minket, ha minimum nagyfröccsöt kérünk, mert menne a dzsekszonnéhez Csepelre bociztatni. Hát gyorsan kértünk 2 kört, az üzlet, az üzlet!

Az egységben volt még 2 hölgy is. Egy szebb napokat megélt útszéli kurva és egy szárnyát bontogató 16 éves pillangó. A kicsi olyan buta volt szegény, hogy kajálta a 2 erdélyi srác marom nyelven előadott baromságait. Az egyik gyerek még táncra is perdült a kiscsajjal, amit az öreg MILF vagy inkább már GILF fejcsóválva nyugtázott. Jó ez a Manele!

A pultos pubi közben osztotta az ívet a két gyereknek, bevonva minket a kvaterkába. Úgy magyarázta nekünk az okosságot, mintha országos spanok lettünk volna évek óta. Meghallgattuk, röhögtünk.

Beszólogattunk úgy diszkréten a 2 pancsernak is. Az egyik culáger még csak képről látott pinát, azt egy kicsit pirongattuk a kiscsajszi előtt. Előkerültek az alámondásos NDK pornófilmes sztorik azokból az időkből, amikor a borotvát még csak a barkó igazításra használták... de szép is volt: szőr ki -szőr be! A 2 szakmunkás bajúszos gyíkarc meg csak kamillázott a történeteken.

Búcsuzóúl elmondta a pultos koma, hogy nyáron rendberakják a kerthelyiséget, majd bográcsozni is lehet, jöjjünk máskor is. Persze, hogy jövünk, mondtuk, majd továbbindultunk a Gárdos Mariska lakótelep irányába...

Kocsmaregényünk záróepizódját hétfőn délben olvashatjátok!

Előzetesként azért megsúgom: olyan, eddig felderítetlen helyszínek is lesznek a repertoárban, mint a Margaréta Söröző és Aréna Biliárd!