Donna Tonna faloda - a Lépcsős söröző

Az Árpád Gimnázium mögött található ez a szuterén söröző, a Zápor utca legelején, egy bauhaus-stílusú lakóház aljában.

Amikor hároméves koromig a Vidocq melletti udvari lakásban laktunk, Muttival gyakran jöttünk errefelé az üzlethelyiségben akkoriban működő kisállatkereskedés kedves majmát megcsodálni. A kis kedves majom mellett heverő énekesmadár-cafatok nem sok jóról árulkodtak persze, de hát neki is ennie kellett valamit.

Környékbeliektől kapott információk szerint a később itt kialakított ivó aztán számtalan névre hallgatott: amikor legelőször kúsztunk le ide, akkor éppen a Lépcsős söröző nevet viselte a helyiség. Valóban, nem könnyű mutatvány ide lemászni, de megéri a fáradságot. Ahogy az utcafronton is megfér békében egymás mellett a Coca-Cola és a Pepsi cégére, úgy barátságos a látogatóközönség és a személyzet is.

A közeli főiskolának és talán a gimnáziumnak köszönhetően is fiatal a legtöbb törzsvendég: általában fekete rockerpulcsiban üldögélnek itt, kulturáltan beszélgetve és sörözve, miközben valami magyar metálegyüttes klasszikusa szól a zenegépből.

A Donna Tonna névvel ellentétben a pultoslányok teljesen arányos testfelépítéssel rendelkeznek: persze nem mintha ez szabná meg a vendéglátóipari kiszolgálóegységek minőségét.

A cégéren látható Szebeni Ászok azonnal felkeltette az érdeklődésünket: gondoltuk, valami fasza kis erdélyi szász házisört kapunk majd. A Szebeni Ászok ízre aztán tényleg jellegzetesen házias élményt nyújtott; nem rossz, de a vörösvári Rotburgerrel ellentétben nem egy kiválóság. Amikor megláttuk, hogy a márkanév csupán a csepeli Szebeni utcából eredeztethető, akkor kicsit csalódottak voltunk :)

Üveges sörből szinte mindegyik márkát megkaphatjuk itt: a szokásos repertoáron túl még  jéghideg Kronenbourg és Zipfer is kapható, ami a környéken sajnos egyedülálló jelenség.

Ha megéhezünk - ami esélyes - akkor pizzát, hamburgert, melegszendvicset rendelhetünk méltányos áron, amit a pultoshölgyek gyorsan és frissen elkészítve fel is szolgálnak, csak ajánlani tudom mindenkinek.

A berendezés is egyéni: a farönkből készült asztalok lábaira farmereket és cipőket húztak, ami még többórás bentlét után is ijesztő látvány tud lenni, ha az ember magáról megfeledkezve lenéz, hogy kicsodát rugdosott az asztal alatt addig.

A Donna Tonna a környéken az egyik leghangulatosabb söröző a szép, központi fekvésével, kedves kiszolgálással, jó sörökkel és ételekkel. A kis beltér ellenére elviselhető a füst is.

Ha lemenni mégsincs kedvünk, mindenképpen csodáljuk meg a régmúltat idéző Számoló- és írógépszervizt közvetlenül a kocsma mellett: hihetetlen, de még mindig működik a vállalkozás!

A Zápor utca eleje önmagában is megér egy túrát :)