Szőlőfürt Büfé-Falatozó

Az óbudai gyors ma a Zápor és a Föld utca találkozásánál álló, rikító bordó-sárgára mázolt sarokkocsmába veszi az irányt.

Vilmos barátunk egy ősrégi bejegyzésében a Szünet Kávézó és Étterem kapcsán már megemlítette a Szőlőfürtöt is.

Amikor még létezett és teljes valójában működött a Mátra Gödör borozó a szomszédban, akkor sem volt soha gond: mindkét kocsmára jutott bőven törzsközönség - erre még az In Memoriam Mátra Gödör cikkünkben részletesebben is ki szeretnénk majd térni.

No, ez a sarokház a Szőlőfürttel az igazi külvárosi-falusi italboltokat juttatja eszembe: egyedül a Schlossernál vagy a Kata Drink Bárnál megtalálható, a fogyasztásban kissé megfáradt vendégeket jótékonyan megvédő korlátot hiányolom innen.

Bár a helyiséget belülről felújították, ennek ellenére a hangulat itt is megmaradt: erről többek között a személyzet és a látogatók is gondoskodnak. A pult mögött rendszerint egy hölgy és egy úr található (talán házaspár), a vendégek pedig leginkább az 50-60 fölötti korosztályból kerülnek ki.

A pultoshölgy egyszer szóváltásba is került az egyik, bár elegáns, de elszemtelenedő öregúrral, és kedves palócos-felvidékies tájszólással vonta kérdőre:

-Most mit ákár? Mégkáptá vagy ném káptá még?

A bácsi ezek után nem mert többet reklamálni az elmaradt fröccsök miatt. Pár héttel később a Schlosserban futottunk vele össze; akkor nevetgélve fel is idéztük a Szőlőfürtben történt incidenst.

A büfé-falatozó elnevezés meglepő módon helytálló: nagyon finom lilahagymás zsíroskenyeret kaphatunk olcsón, és remekül csúszik mellé a 180 forintos üveges Kőbányai. Persze kaphatunk "jobb" söröket is, de minek fizessünk többet az Ászokért? Nekem személy szerint a piros-kék cimke jobban is tetszik - ráadásul az Arany Ászoknál jobban ízlik, ennyi.

A Szőlőfürtben található nyerőgép is: zenegépre nincs is így már szükség, mert a szerencsejáték-függő melósok gondoskodnak az egész estét betöltő pittyegésről. Általában úgy intézik, hogy pont zárásra (este tízre) elfogyjon az összes pénzük - persze sebaj, másnap újra lehet dolgozni és a fizetést elinni-eljátszani!

Igen, a többi hasonlóan autentikus helyhez hasonlóan ez az egység is korán zár: még az önkormányzati szinten "nagylelkűen" kialkudott 11 órás határidőt se tartják, már tízkor könyörtelenül bezárnak, bármennyire is rimánkodunk. Szomorú látvány, ahogy a csapos úr felpakolja a székeket az asztalokra, az asszony pedig elkezdi a kövezet felmosását.

Na de másnap is lesz nap - ezzel a pozitív üzenettel zárjuk mindig az aktuális estét!


A TÉRKÉP továbbra is használható, mi több - frissül! :)