Faház az aquincumi rekettyésben

Aquincumon jártunk és bevallom régen kaptunk ilyen kemény sokkot. Szerencsére ez olyan  pozitív fajta volt. Nem folyt vér, nem repültek végtagok és a gecibe sem lettünk elküldve. A történet az, hogy nemrégiben Merdzsós úrral beszéltünk meg találkozót a Gomba elé. Ekkor még nem sejtettük milyen meglepetésekben lesz részünk. Végül aztán hárman vághattunk neki az aquincumi túlélőtúrának. Természetesen a fent említett egységet nem hagytuk megnézetlenül. Lajos bácsi nem volt ott még a hegedűjével de ezen nem is lepődtünk meg, hiszen még ragyogott a nap. A biztonság kedvéért vásároltunk folyadékot, egyrészt mert meleg volt, másrészt, hogy jobban tudjuk intézni az ügyeket. Felkerekedtünk hát a lakótelep irányába, a Római útnak nevezett sétányon ballagtunk a megmaradt aquaduct romjai mellett amikor megkaptuk a sokkot. Egyikünk sem hitt a szemének. Ezt  láttuk:

Itt kaptuk a sokkot. Szapora pulzus, remegő végtagok, a felfedezés élménye stb.

Húazze, miezitt? Azannya! Ilyen nincs!

De van de van! Pár pillanatig nem tértünk magunkhoz a meglepetéstől de aztán habozás nélkül nyargaltunk befelé. (Cink lett volna nekünk kihagyni egy ilyen klassz helyet) Lenyűgöző volt már a bejárat is a kerthelyiség pedig egyenesen zseniálisnak mondható. Itt aztán minden van ami egy jó nyári kiülős fröccsözéshez elengedhetetlen. Meghitt, hangulatos, fedett terasz amelyet körbevesz a brikosztóros, elemes, fonott kerítés. A kerítéselemek behatolás elleni védelmét az azok mögé rejtetten rögzített betonacél háló garantálja. Nem kell tehát félnünk ha valami ronda részeg ember, járműve feletti uralmát elveszítve kerékpárral, kívülről, lendületből átszakítja a kerítést miközben mi bent felhőtlenül kortyolgatjuk a fröccsünket. Ilyenkor csak tompa puffanást hallani de italunknak semmi baja nem eshet.  A keleti kényelemről még a  kerti műanyag székek gondoskodnak. Az a fajta széktípus, amelyet jó pár évvel ezelőtt tömegben gyárthatott valami műanyagfeldolgozó szövetkezet, mert jutott belőle szép számmal az ország minden szabadtéri időtöltésre kihegyezett egységébe. Kertmoziba is. Egyébként amire készült azt tudja. Kényelmes, vízálló.

És hát ugye ahogy a képen is látszik a kockás abrosz sem maradhatott el. Igaz  ez nem abrosz hanem vászonra kasírozott műanyag. Rendkívül ellenálló. Ellenáll a fröccsnek a hubertusznak az ászoknak az unikumnak és az időnek is. Van ám az egységhez benti klub is. A faház, amiről a nevét kapta. Jártunk ott is bent mivel nincs a teraszon koktélpult-sziget mint a legtöbb nyári majomparádé kinti klubban. Persze nem is férne el itt olyan. Meg ugye mit is ráznának benne? Fröccsöt a szódához? Biztosan nem. A benti pultnál viszont nagy élet van. Valahogy olyan érzésem volt, hogy itt nincsenek azok a villámsujtotta, áramütötte emberek mint sok más gondűzőben. A törzsközönség a pultnál beszélgetett politikáról meg az élet dolgairól néhány fröccs mellett. Nem volt feszültség ahogy ezt egyik vendég meg is említette:

nem vagyok én feszült az Isten b....+!

Le sem merem írni, mindenki kitalálhatja mit mondott Béla bácsi részegen. Otthonos hangulat, tréfás beszélgetések, nagyszerű kiszolgálás és mindennek a tetejébe jó bor! Na már megint egy jó boros hely. Termelői bor, nem az a palackos ablakmosó amivel olyan sok kocsmában alázzák az embereket. A házban kerültek elhelyezésre a vizesblokkok is. Pont olyan amilyet várni lehet, kicsit lefingott, kopott de tiszta, bár a tisztaság ellenére sem kap kedvet az ember az ilyen retyókon mandéla kiszabadításához, kisdolgokra pont jó.

Mi pont ezért szeretjük ezt a Faház sörözőt. Teljesen őszinte. Nem akar többnek látszani mint ami. Kellemes kis stresszoldó hely, a teraszra és az azt körbevevő növényekre, az elhelyezkedésre csak azt tudom mondani, hogy telitalálat. A pultos úr említette, hogy nemsokára nyit a pince, ott is lehet majd dajdajozni. Van darts is. Bár minket sokkal jobban érdekel a cintányér meg a hangulat megléte, az biztos, hogy erre a helyre jövünk még mert itt elfogyasztani egy jó fröccsöt késő délután olyan kellemes élmény, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.