Borbarátok gyűjtőhelye! - Budai Gourmet borfesztivál a Millenárison

No kedves borbarátok, itt a jó idő, itt a tavasz! Épp ideje, hogy előbújjunk a füstös pincekocsmák mélyéről és beverjünk egy pár pohár jó borocskát egy igazi borfesztivál majálison!!!

 

Persze, azért nem merészkedünk mesze kedvenc Óbudánktól, csak a Rózsadomb aljáig verekedjük el magunkat a 17-es, majd 6-os villamossal a Millenáris parkig, hogy megnézzük, mit ihatunk és ehetünk itt a hétvégén! A Millenáris Park az egykori GANZ-MÁVAG területén helyezkedik el, és addig is számtalan jó italbolt mellett fogunk elhaladni… útközben beugrunk a Galába, Frankó Borozóba, és a gyönyörű folyóírásos neoncsővel ellátott Rózsadomb Eszpresszóba is, de a fő attrakció a Budai Gourmet elnevezésű bor-pezsgő és gaszto fesztivál lesz!!!

Tavaly véletlenül estünk be ide Bill és 3 Gee barátommal és olyan jól éreztük magunkat, hogy visszavágytunk ide! A sok rossz Koccintós lőre után végre iszunk valami minőségit is! Igaz, most az aprópénz tartónkat vaskosabb bukszánkra cseréljük, de a jó minőségű nedűket nem osztogatják ingyé! No meg, ha már iszunk akkor eszünk is, mert ki az, aki ellen tud állni a jó sültkolbásznak és tarjának mustárral és frisskenyérrel koviubival!!! (Most nyeltem egyet)

Szóval ez a fesztivál valahogy megfogott minket nagyon. Talán a helyszín, talán a hangulat, de a jó borok biztos! Borosember barátunkkal találkoztuk a kapuban, akit már csak azért is nagyon szeretünk, mert hivatásosan és papír szerint is borszakértő, nem csak olyan botcsinálta, mint mi. A pacsizás után rögvest kitervelte a kóstolási irányt, mert mi Billel már futólépésben elindultunk az első faház felé szürcsölni. Na jól ránk lett szólva, hogy ne egyből Villánynál kezdjünk, vannak itt jó fehér homoki és Balaton-felvidéki rozé borok is, nem csak vörös nagyborok. Hittünk Borosembernek, így követtük. Nem bántuk meg! Szakmájából adódóan minden második pultnál ismerősbe futottunk, így a legjobb nedűket kaptuk igen baráti áron! J

„Na ezt kóstoljátok meg gyerekek, ez a legkitűnőbb évjárata a pincénknek!”

Hangzott szinte minden termelő szájából. Persze mi bólogattunk és bőszen szürcsiztünk a kiköpő edény használatát erősen mellőzve…

Szépen haladtunk felfelé a borsorban, valamint lefelé a lejtőn... Olaszrinyák, Chardonnay-k, Rozék után átcsaptunk vörösbe, de előtte toltam egy Töki Pompos fokhagymás kenyérlángost, hogy bírjuk a feszített iramot. Aki még nem kóstolta a Pompost (más néven Langallót) nagy hibát követett el! A magyar gasztró csúcsa ez az egyszerű, kemencébe sütött étek, mely egy pizzaszelethez hasonlít leginkább. A rossz ketchup helyett azonban fokhagymás tejföl, sültszalonna, hagyma és sajt van a tetején, mindez kemencébe sütve! Isteni eledel a borfogyasztó tömegnek! null Bill a fröccsenős sültkolbászra ment rá, Gee a tarját tolta két pofára, Borosember pedig a hurkát versenyeztette a kolbásszal kis papírtálcáján. Idilli volt!

Eszegetés után jöttek a szekszárdiak és villányiak, majd órák és literek után a kedvenc tájegységem, Tokaj-Hegyalja következett!

Mondhat nekem bárki, bármit, de az aszúnál királyabb italt nem készítenek sehol széles e világon! Az aszú persze 6P-nél kezdődik, nem a Tecsós, csíkos-gazdaságos 3P-nél 690-es akcióban. Aki olyat vesz, az meg is érdemli, mert nem fogja megtudni, mit rejt egy igazi aszú ízvilága! Kedves Emil nevű tokaji borász ismerősünk megint a legjobb nedűket csavarta a poharunkba, mi meg megint megígértük neki, hogy jövőre meglátogatjuk a pincéjüket veterán verdánkkal, és visszük egy kört. Immár 6-odjára… Sebaj, minden fesztiválon találkozunk úgy is!

A kiváló borok és literbe mérhető fogyasztásunk után már nem álltunk egyenesen, és úgy este 10 körül rákezdtünk a „Dunaparti Csónakházban” és a „Mi-mi-mi-mi-mi-mi”-re, amire egy szintén kapatós borbarát csapat vígan rákontrázott a másik asztaltól. Kodály Zoli bácsi is egyhamar megirigyelte volna azt a dalárdát, amit így nagy hirtelen előadtunk e kedves nyári estén kis csapatunkkal…

„Jövőre veletek ugyanitt!”

 

közhelyes felkiáltással búcsúzott mindenki úgy éjfél körül. Hát barátaim ránk számíthattok a bittos!

És hogy mikor lesz a Budai Gourmet? Hát most hétvégén gyerekek! Azaz április 30-május 3-ig, szintén a Millenárison.

És, hogy még jobban várjam a borfesztivált, idén luxus veterán autó bemutatót is rendeznek a főszervezők öreg Mercikkel, Jaguárokkal, Rollsokkal emelve a hangulatot. Csak nehogy én is elővegyem 45 éves öreg Fecsó Merdzsómat a garázsból, mert abból karosszériás lenne a vége… legalább is a tavalyi emlékfoszlányokra visszaemlékezve biztos tolatva mentem volna haza kedves Óbudánkig.

Találtam a borfesztiválról egy linket is: www.budaigourmet.hu, talán így oda is találtok J