Lupa-sziget titkos gyöngyszeme, a Diós Kocsma Büfé ABC!

Kedves kocsmafanok! A nyár folyamán ismét sikerült felfedezni egy igazi kuriózumot, méghozzá az Óbudától nem messze eső Lupa-sziget Platánfái alól! Ez pedig nem más, mint a Lupa-sziget Büfé-ABC közismertebb nevén Diós Kocsma!

 

A helyet 2 éve fedeztem fel egy családi vízitúra alkalmával, mikor kikötöttünk ezen érintetlen, a modern kor minden káros behatásától mentes álomszigeten. Az innen merített élménybeszámolóm után a kocsmablogos brigád azóta készül bevenni a Lupát, de ez idáig nem jött össze, csak most először.

A kis csapatunk mindössze Italboltos Sanyira és rám, valamint barátosnémre, Csibikére redukálódott, de minket ez egy csöppet sem zavart. Bringára pattanva 1 óra kerekezés után már a Lupa Csárdánál voltunk, amitől nem messze megtaláltuk a kompátkelőt. A szigetet csak kajakkal, motorcsónakkal vagy a helyi komppal lehet megközelíteni, ami az Ebihal Büfétől indul minden órában. A várakozás alatt gyorsan bevertünk egy jeges korsóba szűrt barna Szalon sört a bárka kocsmában, hogy még jobb legyen a hangulatunk. 

A komp hamar megjött, fekete bajszos, matróz pólós kapitánnyal fedélzetén, aki készséggel fogadott minket… Vagyis leginkább csinos barátnőmet, és Kati nénit, a helyi mogorva „őslakost”, aki nem igazán engedte, hogy segítsünk mázsányi cekkerét a lélekvesztőbe emelni… Mogorvaságáról tanúbizonyságot tett, mikor érces hangjával rám ripakodott:

„Jó lenne, ha nem egy oldalt ülnének a hajón, mert beborul!”

Dehogy borul ez be, csókolom! De a jó tisztelet és a békesség miatt átültem a túloldalra, a kapitány bajsza alatti somolygása közepette... szerintem már régről ismerhette az öreglányt... 

Végre kikötöttünk! Ez a sziget egy csoda! Egy sétányból és 83 db kis nyaralóból álló közösség ez, ahol mindenki ismer mindenkit! Igazi belső csodavilága van ennek a helynek a nagyváros zajától nem is olyan messze. Az apró telkeken még kisebb alapterületű Kádár-kori kockanyaralók állnak 3 méteres lábakon a maguk 60-as évek stílusában megépítve. Az egykoron híres színészek, politikusok, orvosok, építészek tulajdonában álló kis nyaralók egy gyönyörű platánfákkal szegélyezett sétány két oldalán helyezkednek el a Duna mentén. El tudom képzelni milyen idilli hangulata lehetett egykoron, mikor a nagy tiszteletben álló szaktekintélyek és elvtársak elvonultak hétvégi nyaralójukba, hogy ott az öltönyt Fecskére cserélve közösen bográcsoljanak egy csülökpörit a sziget közepén álló parkban. Fogyhatott a csatos üvegben hozott házi bor és a 8 napos Kőbányai sör… Szép lehetett!

Ennek a térnek a közepén áll úti célunk végállomása a Lupa-sziget Büfé-ABC, közismertebb nevén Diós-Kocsma! Az 1963-ban épült vasbeton építmény óriásként áll az apró nyaralók között egy vasbeton hidroglóbusz társaságában.

Már kívülről látszik, hogy itt nem változott semmi az elmúlt 50 év alatt! Az épület felső szintjén, árvízmentes övezetben található a büfé fő része a söntés! Az erős napfénytől a platán fák árnyékán kívül a sárga és zöld PVC hullámlemezek védik meg a közösségi gyűjtőhely vidám vendégeit. Az épület körül vasasztalok és faléces vasszékek düledeznek rozzant napernyőkkel. A söntés 1963-ban készült kredenczöld pultja és szekrényei a szigetlakók minden földi igényét kielégítik, legyen az étel, ital, élelmiszer, piperecikk. A pult mögötti szekrényeken ragasztós szocreál betűkkel az alábbi feliratok állnak: Pipere, Konzerv, Tészták, Édességek, Dohányáru. A büfé plafonját a Finommechanikai Művek által készített 50 éves, de máig működő (!) lemez-ventilátor díszíti, ami a büfés úr személyes kedvence.

Ha egyszer abbahagyom az ipart, ezt biztos magammal viszem”

mondta Diós Sanyi bácsi, aki 1963 óta üzemelteti rendületlenül ezt az egységet! A jó kedélyű csapos úr 1-2 Unikum elfogyasztása után unszolás nélkül belekezdett a hely és a Lupa közösség történetébe.

Elmesélte, hogy volt itt a szigeten egy régi fakocsmája, de a ’62-es jeges ár elvitte, így a helyére építette a mostanit. Aztán pikánsabb támákra terelte a beszélgetést:

 

„Volt itt egy gondnokpár a szigeten, aki karban tartotta a köztereket. Hát a Rozi, az nagyon szerette ám a szép férfiakat, el is járt sűrűn velük.

Nyár közepén már derékig ért a fű a téren, mikor megkérdeztem tőle, hogy - Te Rozi, miért nem kaszálod le a füvet?- Mert a magas fűben nem látszik, ha baszok! - Vágta rá a ledér asszonyság tüstént…”

 

A sztori végére a színes műanyag szalagfüggöny mögül megérkezett a 10 perce rendelt házi debrecenim, és gyermekkoromból jól ismert narancssárga fröcsöntött „napközis style” kenyértartóban a friss kenyerem. Bő mustárral tálalt debrecenim majszolása közben Italboltos Sanyi irigykedve nézett, miközben nagyokat nyelt 40 éves kerek formájú, mozaikbetétes söröskorsóba szűrt Steffl söréből. Már akkor láttam, hogy ebből további 2 adag debreceni rendelése lesz… nem tévedtem. 

- Sanyi bácsi, lángos nincs?

 Kérdeztem. 

- Nem csinálok, csak, ha legalább 20-at rendelnek egyszerre! Sok pénz ám az olajat mindig felhevíteni! 

– tette hozzá a kisöreg… Akkor marad a fröccs! Majd jóízűen bevágtam további három házmestert. Igen jó volt!!!

Olyan jól elidőztünk ezen a csoda helyben, hogy 2 kompot is lekéstünk, pedig óránként indul. Nem akartunk innen elmenni, jó volt itt nekünk. Meg is beszéltük Sanyival, hogy még idén elhozzuk erre a helyre Muffaló Billt, 3gee-t és Lajos Atyát, hadd jöjjön meg az ihletük nekik is az újabb cikkíráshoz!

 

 

Megközelíthetőség:

BKV-val: Budakalászi Coráig HÉV-vel, onnan egy fél órás gyalógút a Lupa Csárdáig, majd komp.

Biciklivel: Római parton végig kell tekerni a töltésen, majd a töltés végén lévő fapallón átevickélve a túlparton folytassuk a biciklizést. A Chuck Norris híd (Megyeri Híd) alatt bújjunk át, majd onnan kb. 600m-re forduljunk le jobbra a Lupa Csárda felé, és menjünk le a Duna partra. Ott forduljunk balra és 30m után meglátjuk az Ebihal bárka büfét. Na ott van a kompátkelő. Várakozás alatt kötelező egy jeges korsó sör és egy zsírosmáró beburkolása.

 

Nyitva tartás: Április közepétől október közepéig 8-20 óráig

 

Árak:

Kori sör: 280-tól

Nagyfröccs: 130Ft

Házi debreceni mustárral 2 kenyérrel: 520Ft

Kiszolgálás: Első osztályú, non plusz ultra! Sanyi bácsi nagy arc, Unikummal működik. 20 lángos alatt ne kérj tőle, mert rábeszél a Debrecenire...

Térkép itt