Lupa-túra 2. - Ebihal büfé

Merdzsós Zsata csodálatos lupa-szigeti beszámolója után én is adós lettem egy poszttal, de én a szigeti kalandok előtt kicsit visszamennék az időben, és az átkelés előtti utolsó stációról szeretnék jelenteni.

Jópofa hely ez a szigeti átkelő: a legtöbben csak a bányatavak felé jártunkban haladtunk erre, de a Dunapartra ritkán merészkedtünk le. A 11-es útról letérve a Hermes áruháznál igazán csak a környék elhanyagoltsága tűnhetett fel, ami a tavak felé fordulva se javult. Ezért is hatalmas élmény kimenni a komphoz: mintha egy oázisba érkeztünk volna a kopár szik után. Sok üdülő, kiránduló nyüzsög errefelé: itt van a Lupa csárda, a kompállomás, és az Ebihal büfé, ami egy pallón megközelíthető állóhajó, és nagyrészben a hajójáratra várókra építi forgalmát.

Zsata először itt próbált a büfés hölgynél a komp indulási ideje felől érdeklődni, de a válasz folyamatosan a "nem tudom" volt, úgyhogy kicsit elszomorodtunk. Végülis ki volt írva a menetrend, de nem bíztunk benne 100%-osan. Arra a következtetésre jutottunk, hogy még van 10 percünk az indulásig, úgyhogy belefér fél-fél sör.

 

A néni a rosszkedvű büfésből hirtelen előzékeny kocsmárosasszonnyá változott: készséggel töltötte ketté az egy üveg barna Szalont jeges korsókba, és adott az útra műanyag poharakat is, tényleg azonnal feledtette korábban mutatott nemtörődömséget.

Na, írjunk kicsit a bárkáról is! Tehát az Ebihal egy, a Duna vizén ringó állóhajó, a bal oldalán fedett terasszal, a másik meg a zárt kocsma, szép faborítással, mindenféle relikviával.

A falon a trófeák mellett egy "Alkoholfrei? Nein, danke!" kiírás nyerte el leginkább tetszésünket, ami akár az Óbudakocsma másik jelmondata is lehetne a "szifonlátásra" mellett.

Az általánosan megszokott Dreher-Soproni-Borsodi uralom helyett itt meglepően jó italválasztékkal van dolgunk: már önmagában a Barna Szalon is elég dicséretes, de volt Staropramen is.

Na, de közben sajnos megjött a komp a matrózpólós révésszel, de erről majd pár nap múlva írunk...

Legközelebb - ami remélhetőleg még idén lesz - mindenképpen tovább szeretnénk maradni itt is. Errefelé vétek sietni.

Olvasásra ajánlom továbbá a Reakció lupás cikkét.