Új Pillangó söröző

Visszatérünk szívünknek oly' kedves lábas panelházaink oltalmazó árkádjai alá, és egy helyi szinten jól ismert ivót veszünk ma szemügyre.

Az Új Pillangó ugyanis nem véletlenül új: ahogy Vámpír úr olvasónk írta nemrég, a régi Pillangó eszpresszó ott volt eredetileg a Vörösvári úti szalagház aljában, a Ferde lámpa szomszédságában, és csak onnan költözött át ide a 90-es évek elején. Kár, hogy oda még nem járhattunk.

De hova is költözött át? Hát a Szőlő utcai faluházba, ami Óbudán vadiúj előszobát fog biztosítani a Pestről átözönlő tömegnek: Közép-Európa leghosszabb lakóháza nemcsak a Lakás - Betét - Hitel - Valuta kombinációban felvillanó OTP-s fényreklámról lesz nevezetes, hanem a kelet-berlini mintára tarka, újraszigetelt homlokzatáról is.

- melynek lábai között ott bújik az Új Pillangó.

Szóval ahogy 3 Gee bácsi írta márciusban a Paloma eszpressszóról, a kilencvenes évek elejétől fogva fogadja a söröző a fizető vendégeket, de a belső kialakítást látva mi a számunkra kedvesebb nyolcvanas évekre tippeltünk volna: igazi fából készült, sötétbarnára pácolt-lakkozott lambéria mindenhol a falakon, régi dreheres, spatenes, wernesgrüneres (utóbbi kettő persze rég nem kapható sajnos) reklámtárgyak.

Természetesen itt is az Arany Ászok - Dreher - Pilsner hármasfogat uralkodik, ami sajnos az utóbbi hónapokban a nyugató, egyedi zöld-sárga mintázatú kirakatot undorítóan piros-fehérre változtatta, egy óriási, "élő" Ászok-reklámmá. Ismét Ráday Misi bácsi szól belőlem, de mikor vetnek már véget a sörgyártók gátlástalan nyomulásának, mikor fognak a sörözők végre nemet mondani a kocsmákat bazársorrá lealacsonyító ajánlatoknak? Ennyire megérte?

A sör viszont tényleg jó. Míg a banda többi tagja inkább Ászokkal koccint, én leginkább a Plzeňský Prazdroj híve vagyok, amit itt üveges formában, kifogástalan hőmérsékletben, alig 300 forint fölött meg is kaphatunk.

A hangulat? Hát az nagyon nincs. Van itt egy idősebb úr (feltehetőleg a ház lakója), aki szinte mindig itt poharazgat melegítőben, kezében a napisajtóval, orrán az olvasószemüveggel, és persze közben a tévéadást is figyelemmel kíséri.

Rajta kívül sok a visszajáró vendég, sok fiatallal, de igazi asztaltársaságok nincsenek, talán a zenegép hiánya miatt, nem tudjuk. A gyümölcsgépeket mindenesetre pöckölgetik rendesen a vendégek, sok nyereményt szeretnénk kívánni nekik ezúton is :))

Mi is leginkább csak egy-egy körre térünk be ide, aztán indulunk tovább vagy haza. A csendrendelet óta nem utolsó állomásként, mivel az Új Pillangó sem éjjel-nappali kocsma már, 10-kor zárniuk kell.

Egyszóval: az utcafrontért nagy kár volt, de öröm, hogy üzemel továbbra is ez az örök"zöld" krimó. Nehogy bezárjatok!

Térkép, ahogy megszoktátok.