Visszaemlékezés - Az Újlaki étterem / Telefon bár

Lassan magunkhoz térünk a karácsonyi és szilveszteri programok okozta sokkból, és újra beindul a helytörténeti séta.

 

 

Újabb olvasói írásunkat SLACÓ törzsolvasónk jegyzi, aki az óbudai vendéglátóipari egységek sokat látott történetírójaként jeleskedik nálunk egy ideje.

Az egyemeletes Újlaki Étteremben működött a Telefon bár.

Emlékem nincs, mivel akkoriban én ide csak a suli után jártam kora délután ebédelni. Ide voltam befizetve heti 5 napos ebédjegyes szisztémával - húsos-tésztás menüre (így hívták). Emlékem szerint a heti ebédjegy 178 forint volt, és az étterem lépcső fordulójában egy kisasztal mögött árulta előző héten péntekenként egy "erősen töltött galamb" - akkor 50 körüli nő. A lépcsőfordulóban volt még egy flippergép is, mely fémtizessel működött. Jómagam is önfeledt perceket töltöttem flipperezéssel.

Később diszkó is működött az Újlakiban. A Bécsi út felé eső fronton volt egy szürke beton emeleti terasza (a buszok végállomása fölötti részen), amely nem volt ugyan szép, viszont adott esetben praktikus. Itt a meghódított hölgyeménnyel el lehetett egy picit különülni...

A kilencvenes évek elején Pink Cadillacre keresztelték az Újlakit. Emlékszem, a főbejárat fölé, egy pódiumra föltettek egy rózsaszínűre mázolt '60-as évekbeli Opel Rekordot (motor nélkűl, csak a kasztnit) - ez szimbolizálta a "Pink Cadillac"-et. 1994-ben az egész épülettömböt lebontották, majd újjáépítették. '96 végén nyílt meg újra, itt van most a Mekdönci és a fittness-terem. 

 

SLACÓ, szívből köszönjük a visszaemlékezést, a beszámolót - és sok szeretettel várjuk a többit is.

Az archív képek forrása a III. kerületi Tanács Végrehajtó Bizottsága - Óbuda 25 éve c. 1970-es kiadvány és a FORTEPAN.HU.