Kristály kávézó a Flóriánban

A Kristály Óbuda egyik legészrevétlenebb kádárkori emléke - évek óta sétálunk el mellette vásárlás, ügyintézés közben, de valahogy nem figyelünk oda. Ez az Aranypók és az Óra-Ékszer melletti kis büfé az a tipikus kategória  ahol kiskorunkban mindig ki akartunk könyörögni valami szendvicset vagy üdítőt a szülőktől, de ők szigorú arccal leoltottak minket, hogy aztán otthon együk a gépsonkás zsömlét. Ugye ismerős?

Ám a külön erre specializálódott óbudakocsmás szempár hamar újra felfedezi magának az ehhez hasonló egységeket. A mai Flórián egy kicsit olyan, mint a

panellakások: bármennyire is próbálják őket felújítani (új burkolat, fotocellás ajtók, új cégérek), az mindig csak a Flórián marad. Sajnos az üzletközpontban már az újjáépítési láz áldozatául esett a régi újságosüzlet a mellette levő régi büfével is - de a Kristály marad.

Ahogy a piacra, úgy a Flóriánba és üzleteibe is nehéz ide eljutnia egy dolgozó embernek: hatkor már szinte minden bezár (figyeljük a bejárattal szemben levő régi, narancssárga centrumos órát!). A Kristály nemkülönben.

A kávézó kb. 5 négyzetméternyi, előtte pár fémlábú bárszékkel és egy pulttal, ahol problémamentesen elfogyaszthatjuk a rendelést. A 80-as évekbeli hangulatba tökéletesen illeszkednek a mennyezetről lógó bézs-vörös lámpabúrák + a téglatest-formájú, rücskös üveges világítótestek a plafonon.

Mit fogyaszthatunk itt? Szinte mindent: a hamburgerektől kezdve a rengeteg fajta hideg- és melegszendvicsekig - az üdítőktől a sörökön át egészen a töményekig bezárólag bármit.

Joggal népszerű a bécsiszsömle, a diplomataszendvics, a melegszendvics - ezekhez 300 Ft körüli áron juthatunk hozzá. Csapolt sörből Stella és Beck's van, üvegesből pedig a Borsodi által forgalmazott portfólió: Löwenbräu, Borsodi... - szintén 300 körüli áron. Külön öröm, hogy melegétel-utalvánnyal is fizethetünk itt, ha esetleg undorodnánk a mocskos pénzektől.

Összességében egy remek, retróhangulatú büfé a Kristály, ahol enni, inni, sörözni, kávézni is tudunk - jó minőségben, reális áron. Remélem, ők nem erőltetik az arculatváltást, és még sokáig, a Centrum áruházakhoz méltó milliőben szolgálják majd ki a kedves vendégeket!

Címkék: büfé flórián