Kolostor söröző a Kiscelli-hegyen

A tegnapi gigleres poszt világsikere után visszatérünk a hagyományos sörözőkhöz - ám az Óbudakocsma jó hagyományai szerint bőven többről szeretnénk írni, mint csupán a kocsmáról.

Olyan, hogy Kiscelli-hegy, csak a helyi közbeszédben létezik: a domb igazából a Mátyás-hegy részének, illetve a Hármashatár-hegy legdélebbi csücskének is tekinthető egyben. A Kiscell nevet a helyi földbirtokos Zichy-fivéreknek köszönhetjük: a osztrák Mariazell kegyjáróhelyen tett zarándoklat után itt helyezték el a XVIII. sz. elején a mariazelli Mária-szobor egy másolatát, melynek nyomán az akkor még túlnyomóan németajkú óbudaiak Klein Mariazellnek keresztelték el a helyet (forrás).

Sok óbudai kisgyerek mássza meg folyton a kastély bejárata előtt található sárkányszobrot, azt mára fényesre koptatva: hogy meglepődtünk, amikor a Vidámparkban, az Elvarázsolt kastély előtt sok évvel később megtaláltuk a sárkány két testvérét! (Tervezőjük Feszl Frigyes, kivitelező Schlick Ignác óbudai öntödéje - eredetileg mindhárom a Dunaparton, a hajdani Kirakodó - ma Roosevelt - téren őrizte a kikötőt)

A parkerdő, a kolostor és a kis kápolna sok viszontagság - a II. világháborúban és 1956-ban is súlyos harcok folytak itt - és a rendszerváltás előtti elhanyagoltság után pár éve ismét tereprendezésen, valamint felújításon estek át. Felsétálhatunk ide a Schlosser és az újonnan kinevezett Óbudai Egyetem (volt Kandó- Könnyűipari- Bánki-) melletti lépcsőkön, a kastély kicsit málladozó falai, a kétes hírű, elfoglalt házak mellett - vagy választhatjuk a Szépvölgyi út, majd a Folyondár utca felőli könnyebb, civilizáltabb utat. Ahol a 165-ös, rendkívül rövid utat bejáró busz eléri a Kolostor ABC ismerős, sátortetős épületét - ott lesz a Söröző is!

A Kolostor söröző rögtön a sarkon található egy előkertes családi ház épületében, faszerkezetű homlokzattal. A pultot a kis teraszon keresztül közelíthetjük meg, ahol már a helyiek sztorizgatnak és nézik a félpanorámát meg az utca forgalmát. A közönség összetétele mindössze annyiban tér el a lenti kocsmákétól, hogy márkásabb dzsoggingokban meg időjárástól függően papucsokban sztorizgatnak a helyi fiúk. Itt nyoma sincs a hegyvidéki környékeken tapasztalható fellengzősségnek: a törzsvendégek teljes természetességükben vitatják meg az aktuálpolitikai helyzetet. Mert politika az van - erre utal a beltérben elhelyezett számos Nagy-Magyarország-térkép. A beszélgetések ezzel együtt rendszerint békés mederben folynak.

Néha betérnek ide a hármashatárhegyi túrákban megfáradt vándorok, a levegőért kapkodó kerékpárosok is egy-egy pohár csapolt Dreherre, aminek nem mellesleg kifogástalan minősége volt eddig mindig.

A télen technikai okok miatt zárva van/volt az intézmény, de reméljük hogy sok, téli álmát alvó III. kerületi egységgel együtt a Kolostor is visszatér a tavasszal.

Hazafelé mindenképpen érdemes tenni egy tiszteletkört a Folyóka utcai társasházak irigylésreméltó panorámával rendelkező, gyönyörűen gondozott parkjában - majd visszatérni a valóságba és hazamenni.