Faház Pizzéria és Söröző a Raktár utcánál

Egy külsősnek jellegtelennek tűnhet elsőre, és mégis mennyi emléket jelenthet egy környékbelinek ez a nemrég még éjjel-nappal üzemelő kocsma! A szinte már franchise-ban működő Fanni büfé AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) melletti, Raktár-Szentendrei sarkán elhelyezkedő legendás egységét már az is ismeri, aki csak kétszer járt a fővárosban - hát még a környékbeliek! Bár azért megjelent közben a konkurencia... Ismerős látvány a volt pártház mellett, az iskolával szemben "várakozó" füstüveges, leültetett BMW-k sora - hiszen mindenki már sorban áll a melegszendvicséért vagy hamburgeréért.

 

 

/A kép forrása a norc.hu/

Ám nem ez az igazi életforma, hanem a soksávos Szentendrei út másik oldalán elhelyezkedő Pizzéria! Az Óbudakocsma szerkesztőségének 80%-a ugyanis a legendásan szigorú és rendszerbarát Ilku Pál, majd Kerék Utcai Testnevelés és Angol Tagozatos Általános Iskola nehezen kordában tartható növendéke volt - bizony már a 90-es évek elején is be-beugrottunk ide, persze akkor még csak gyorsételért, kóláért.

Évekkel később, amikor még eljártunk a Belvárosba szórakozni (de olcsó volt a diákbérlet!), a Szentlélek téri nonstop-büfé mellett ez a krimó is ideális stáció volt a végső, hajnali hazatérés után. Volt, aki itt kapott rá a játékautomatákra - a bedobott százasból visszajött öt másik, amit aztán kajára költhettünk -, de én mindig megmaradtam a zenegép brilliáns kínálatánál. A házi wurlitzerben minden van, ami egy jó kocsmába kell: Zámbó Jimmy, 3+2, Soltész Rezső, Hobó, Kárpátia, Notár Mary, Beatrice.

A törzsközönség se semmi. Van itt egy Békés megyei gyerek, aki hosszas beszélgetések után folyton a származásunkat kezdi el feszegetni, pedig meglehetősen európai kinézetűek vagyunk. Aztán van ott egy másik, hosszú hajú, farmerkabátos arc, akinél több albumnyi Jimmyhallgatás után kiderült, hogy három idegen nyelven beszél folyékonyan, és éveket élt külföldön.

És persze nálunk is történtek vicces dolgok. Egyik kedves barátom például korábban - a Flórián téri aluljáróban található, kétes hírű Darts Caféban - úgy felöntött a garatra, hogy a Faházban ülni alig tudott. Ahogy aztán álló helyzetből szinte lendületből beesett háttal a sörösrekeszek közé, egy pillanat alatt felállt, megrázta magát, és megnyugtatott mindenkit: "Elnézést kérek, csak megcsúsztam".

Ugyanő tett a pultoslánnyal folytatott beszélgetés során 1-2 csípős megjegyzést az afrikai származású emberekre, mire a lány elárulta neki, hogy a vőlegénye fekete. Barátunk rögtön megnyugtatta őt is, hogy "persze semmi baja nincs a négerekkel".

A Faház berendezése? Pár szék, meg a gépek - ami ezen a 10 nm-en elfér, és a mellékhelyiség is kulturált. Jó időben (persze rossz időben is) kiülhetünk a teraszra, gyönyörködve a hatsávos Szentendrei út forgalmában.

Sörből SAB-Miller-portfóliót kaphatunk: Ászok, Dreher, Pilsner üvegből, csapról Dreher vagy Ászok. Minőség rendben, de nem a sörért jár(t)unk ide. Meglepő lehet, de a hamburgerük is mindig finom volt, bár a mikrózáson-kecsöp-mustáron kívül nem sokat tett hozzá az aktuális személyzet.

A kocsma az utóbbi években átesett pár átalakításon -  pár hete nyílt meg újra, új tulajdonossal. A legutóbbi felújításkor nagyobb ablakokat kapott a faház, mintha kicsit ki is bővítették volna. Átfaragták a belső teret teljesen, a pultot a bejárattal szemben helyezték el (korábban a jobboldalon volt) - talán ez is növelte a teret.

Napi akció: 4 cl Bali 150Ft (!), Bakárpi 4 cl: 250Ft (!), Jéger 4 cl: 200Ft - valamint újra kapható pizza is. Az aktuális infókat nagyon köszönjük a szomszédúr Merdzsós Zsatának!

Ideje lesz már egy újabb tesztüzemnek - de erről majd legközelebb!