Relax Pub a Kenyeres utcában

Szeretjük a Kenyeres utcát - a Szőlő köz szalagházaitól és a Jó Pásztor templomtól a Bécsi útig tartó ötperces séta maga Belső-Óbuda: klasszikus földszintes - néhol családi, kertes - házak, minimális átmenő forgalom, falusias fa lámpaoszlopok, gyönyörű kilátás a Kiscelli-hegyre - és nem mellékesen három vendéglátóipari intézmény!

Itt találjuk Kapodisztriász Jannisz úr görög-western kocsmáját, a Blue Pubot, és kevéssel előtte a 90-es évek egyik legelitebbnek számító sikeréttermét, az Apostol együttesből is jól ismert Meződi "Papa" tulajdonában álló Kisbuda Gyöngyét. Az utóbbi helyén olyan húsz éve még a Hörpintő nevű helyi kifőzde állt, lényegesen eltérő vendégkört magához vonzva. Mivel Italboltos Sándor vendéglátós tanulóként a már megújult étteremben eltöltött egy szép nyarat, a borsos árak ellenére még biztos jelentkezünk egy sajátságos étteremkritikával is.

De most a Relaxot vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, mert érdemes!

A fent is említett, az utcaképbe annyira illeszkedő régi, földszintes ház pincéjében alakította ki egy testvérpár a sörözőt - ami nem szuterén, nem alagsor, hanem mély, igazi pincehelyiség. Az utcafronton láthatunk saját, illetve gösseres-pepsis-bravós cégért is - ezek szerencsére nem hivalkodóak a mostanában sajnálatos módon elterjedt, egyenírással készült, ízléstelen ászokos táblákkal ellentétben. Már a bejáratnál is végigfuthatjuk a kihelyezett étlapot - amiből sajnos rögtön látszik, hogy az italválaszték nem pont nekem való - de legalább van melegkonyha.

A lejárat itt is egy, a régi Mátra Gödörre emlékeztető fahordó-szerű keretet kapott, amin keresztül sok lépcsőfordulón át lejutunk a Föld gyomrába, a fő helyiségbe. Kereshetünk ablakokat - vannak is ott fent valahol ilyen kis nyílások -, de annyira nem is hiányoznak a belső térben...

- amit elég szépen össze sikerült hozniuk! Téglaburkolatú falak rengeteg képpel, mindenhol patinás háztartási tárgyak szép állapotban - és ami a legjobb: egy óriási, trópusi halakkal benépesített akvárium a söröző hátsó részén, egy nagyobb társaságra méretezett asztalsor fölött.

Csapolt sörből itt is Heineken-csomagot kapunk csapolt Gösserrel és Zlaty Bazanttal - vagy persze a szokásos (emlékeim szerint üveges) Edelweiss kárpótolhatja még azt, aki nem rajongója egyik márkának sem. A sörválaszték az így kb. ennyi is, legutóbb 500 Ft körül kaptam egy korsóval.

Hogy ne csak igyunk, hanem együnk is - rendeltünk párat az étlapról. A választás jóval könnyebb persze, mint egy hagyományos étteremben, hiszen úgy max. 5-6 fogás közül kérhetünk csak - ez nem is baj, sőt. Kipróbáltuk a currys csirkét krumplikrokettel és emlékeink szerint a mézes-mustáros pulykát (nem 100%, rég volt). Ízre helyén volt mindkettő, de az adagok (inkább kisebbek) és az árfekvés (inkább magasabb) tekintetében nem étterem helyett ajánljuk a Relaxot. Sörözni egy helyi illetőségű bandával viszont mindenképpen.

Összességében az elhelyezkedés, a családias jelleg, a nagyon eltalált berendezés és a jó hangulat még a környéken is a legjobb adottságokkal rendelkező kocsmává emeli a Relax Pubot - erről árulkodik a forgalom is: még hétköznap esténként se lehet mindig csak úgy helyet találni itt lent: sok társaság vonul le ide órákra sörözni.

Ami nekem kevésbé jött be, az a sörválaszték (bocs, egyszerűen nem tudok mihez kezdeni Brauékkal) - amit azért frissen csapolnak. Plusz a konyhától ne reméljünk többet, mint amennyi egy ilyen sörözőben pár korsó Fácán után elvárható.

Még biztos visszajövünk sokszor!