1 éve retrománia az Egy kis Retróban!

Mégiscsak vannak még jó dolgok az óbudai kocsmák történetében! Sajnos egyre több hírt kell adnunk egykori nagy múltú italozók bezárásáról, így sajnos a Flórián söröző 2 évvel ezelőtti bezárását is szomorúan konstatáltuk. Pont egy éve azonban nagy örömmel fogadtuk a fülest, hogy újra megnyílt „a Flóri” - egy kellemes hangulatú retrokocsma, vagyis inkább presszó képében, melynek a neve találóan „Egy kis Retro” lett.

 

Nekem sem kellett kétszer mondani! Mint nagy retrófan és régiséggyűjtő izgatottan indultam utamnak, hogy lelátogassam az egységet. Útközben felcsörögtem 3Gee kolléga urat is, hogy tartson velem egy óvatos cefrézésre. Mi tagadás, nem kellett sokat unszolni, az oviban neki is szivacs volt a jele. :-)

Az egykori Flórián/Felszabadulás mozi melletti egység már kívülről sokat sejtetett. A strandkorlát-kék színű keretes üveg kirakatban régi szódásüvegek, kotyogós kávéfőzők, üdítősüvegek és egy retro Sirius táska rádió is hívogatja az italozni vágyót. Na gyerünk beljebb!

Nagyszerű!!! A hely tényleg a retro jegyében született újjá! Rá sem lehetett ismerni a régi lepukkant Flóri kocsmára.

A berendezés nagyon bejön, a 60-as, 70-es éveket idézi. Mintha egy korabeli eszpresszóba repültünk volna vissza az időben! A tarka mintás kagylófoteleket és presszós körasztalokat egy narancssárga függőbúrás állólámpa világítja meg, a bárpult sárga-zöld neon megvilágításban pompázik, a falat pedig mintás retró tapéta, és falra rögzített 50 éves Videoton csöves TV-k díszítik. Nagyon jó a feeling, és extra kényelmesek a kagylófotelek! Nem hiába, a szocreál bútortervezők tudták, hogy nem az összecsukható IKEA szék a legmegfelelőbb ülőalkalmatosság a 8 napos Kőbányai Világos elfogyasztására! :-) 

Beszarás! Kapható Kojak nyalóka, meggy Márka és Traubiszóda kismókusoknak és természetesen a szokásos cefrekínálat nekünk! Aki nagyon perverz, az itt össze is dobhatja a Klubtitkár koktélt meggy Márka, fehérbor és bon-bon meggy elegyéből, de mi most inkább maradtunk a sörnél és a fiatal pultoslány stírölésénél. Azért nem mindenből szeretjük a retrót! :-)

Sörözés közben kellemes édeskés illat csapta meg az orrom, és a szélső asztalra terelődött a tekintetem - ahol kedvenc sörkorcsolyáim, a lilahagymás zsíros kenyerek sokasodtak. Gondoltam, gyüminapomat megszakítva beburkolok egy pár zsíros márót, de a pultos kisasszony közölte, hogy az a vendégeknek van félretéve, akik a presszó hivatalos megnyitójára jönnek.

Miért, az pont ma van??? Annál jobb, akkor maradunk, ha már itt vagyunk!

A sokadik sörünk után egyre többen lettek a presszóban és hatalmas házibuli kerekedett. Előkerült a kétkazettás rádiósmagnó és felrecsegtek a Juventus rádió kívánságműsorából közel 20 éve felvett ősdisco- és dancefloor dallamok a megnyúlt magnószalagokról. Ez aztán a retro feeling! Roxette, Doctor Alban, 2 Unlimited, Haddaway! A kiskocsma hamar szűkös lett a közel 25 főnek, de legalább nem tűnt fel senkinek, hogy sunyiban felfaltam egy-két zsírosdeszkát... Utólagosan is kösz, fiúk!

Az elmúlt egy évben többször is italoztunk a Retróban. Óráskivetítőn lehet focimeccset nézni és F1-pilótáknak szurkolni, de aki nem sportrajongó - mint ahogy jómagam sem -, az a pult felett elhelyezett régi társasjátékok közül kérhet egyet a személyzettől. Van Gazdálkodj Okosan, Ki nevet a végén, dominó és Autós kvartett egyaránt - ahol jól tudjuk, hogy lóerőben a Lamborghini Miura, míg súlyban a szovjet ZIL 111 a mindentvivő! :-)

Most tavasszal végre megnyílt a vasbeton, retro virágtartókkal stílusosan körbehatárolt terasz, így kellemes nyári estéken már a szabad ég alatt is beverhetünk 1-2 sört. Mindenkinek érdemes betérni a presszóba egy sörre, kávéra, vagy egy Klubtikárra, retro imádóknak pedig kötelező a hely!

Boldog 1. születésnapot, Retró kocsma!