Retro Sport Pub - avagy az ex-Goldberg söröző

Én elmennék, de nem tudok

Éppen a Goliban ultizok!

Énekli Nyakas Laci a Lajos utca 100 című örökzöld slágerében. Na de mi az a Goli?

 

A világhírű Goldberger, majd PANYOVA (Pamutnyomóipari Vállalat) történetébe nem mennénk bele részletesen (Moldova jól megírta): elég az hozzá, hogy nem is olyan régen a Pacsirtamező-Fényes Adolf-Nagyszombat utcák által határolt terület egészen a Dunáig a Goldberger család által alapított üzem(ek) fennhatósága alá tartozott: a Perc utcai bejárat alig egy pár éve járható civileknek. A rendszerváltással aztán az óbudai textiliparnak is vége lett, a gyárépületeket pedig fokozatosan vállalkozások vették át. Így találjuk itt a Kék és Vörös Yukat, egy kerékpárüzletet - na meg a Sun Palace lakóparkot a World Class fitneszklubbal és a Budapest-szerte imádott Pastrami éttermet. Utóbbira még visszatérünk... :)

Na ezzel az épülettel, a volt Skála Sprinttel szembeni szép sárga, nemrég tetőtérbeépítéssel korszerűsített-felújított bérház aljában van a Goldberg söröző - illetve csak volt: de a mai napig ott hirdeti a ház oldalán az ottfelejtett cégér ezt a régi kocsmát.

 

És itt egy kicsit átveszi a szót Merdzsós Zsata, aki kis kövér gyermekkorában jó sok kirántottsajtot tolt be magába rizsával és tartárral - akkor még Márka naranccsal leöblítve.

Szóval a Goli egy igazi jó pince étterem vol a 80-as évek végéig. Talán több olvasó emlékszik az eredeti enteriőrre: barna lambériás oldalfalak és barna tömörfa apácarácsos boxok helyezkedtek el a pinyó két oldalán. Kellemesen meghitt félhomály uralkodott a boxokban elhelyezett fali kandelláberektől, az asztalt piros kockásterítő borította.

Jó nagy adag ételek voltak! Alig vártam a hétvégét! Faterom okkersárga Zsigulija sokszor állt meg a Goli előtt még a boldog maszek években, hogy együnk egy jót a hétköznapi videójavításokból összetarhált forintokból. Ilyenkor a Trapper zsebéből előkerültek a szép piros százasok, és a kis Zsata boldogan válogatott az írógéppel írt étlapról. A választás valahogy mindig a rántottsajtra esett. Ki ismerte még akkor a sáfrányos borjógalantint rókagombás szufléval???

 

Legutóbbi emlékeim szerint olyan 5-6 éve működött itt rövid ideig a Cave Pub két ex-kerekes srác vezetésével - de hiába járt le ide sok fiatal, nem tűntek fizetőképesnek - legalábbis annyira nem, hogy a Fosters és Kronenbourg söröket nagy mennyiségben akarták volna fogyasztani. Így a pince sok évig ismét a bezárás szomorú sorsára jutott, és nem is nagyon mertünk benne reménykedni, hogy valaha újra lenézhetünk ide.

Mígnem tavaly decemberben a vidocqos Kálmántól meg nem tudtuk, hogy új hely készülődik a sarkon - és bizony januárban újra meg is nyitotta kapuit a Retro Sport Café és Pub - a teljes pincehelyiséggel és egy, zártkörű kisebb összejövetelek lebonyolítására is kiválóan alkalmas különteremmel.

Gyorsan járjunk körbe! Hosszú lépcsősor lefelé, de megéri: szépen felújított beltér rusztikus falfestéssel, tiszta pulttal és asztalokkal - egyenesen tovább újabb helyiség a biliárdnak, flippernek - innen lehet elvileg a felső szinten elhelyezkedő különszobába is feljutni. Jobbra fordulva egy szép nagy különtermet találunk négyes-hatos asztalokkal, a terem végén a mellékhelyiségekkel.

Retró? Az emlékek és a hely szelleme miatt mindenképpen, de a jelenlegi állapot kicsit még steril nekem. Na de majd mi feldobjuk! És erre minden lehetőségünk megvan, mert most már füstmentes környezetben ihatjuk a kiváló csapolt Pilsnert (egyik kedvencem!), nézhetjük lapostévén a sportközvetítéseket - hétvégén akár éjjel két óráig - ami azért lássuk be, Óbudán ilyen kellemes környezetben, elfogadható árakon nem könnyű. Egyszerűbb ételeket is lehet az étlapról választani: melegszendvicset és pizzát is kapni estig, aki pedig játszani szeret, az mehet biliárdozni, flipperezni - talán csocsó is van.

Részemről sok sikert kívánok az új Golinak - remélhetőleg hamar belakják a környékbeli öregek és fiatalok, még élőzenés összejöveteleket, bulikat is el tudnék itt képzelni...