Kitekintő - A Budai XI. Italfesztivál

Szerencsére nemcsak Óbudán vannak elvetemült lokálpatrióták, hanem a XI. kerületben, Szentimrevárosban is! Március 21-én került sor immár a 12. Budai XI-re, két óbudai vendégjátékos részvételével.

A Budai XI. alapkoncepciója magától értetődő: kocsmatúra a XI. kerületben, ennek megfelelően 11 állomással. A 11 stációt minden alkalommal variálják, de a célegyenes, az utolsó 3 kocsma a Karinthy Frigyes út lakói nagy örömére minden alkalommal a Bajor söröző, a Cardial söröző (MUK) és végül a dél-budaiak törzshelye: az Aranykorsó söröző a Móricz Zsigmond körtéren.

A Fesztivál története azonban ennél fondorlatosabb: néhány XI. kerületi fiatal mindig is örömmel látogatta az Aranykorsót és a környékbeli egységeket, élénk fantáziájuknak köszönhetően pedig elkezdték megírni kalandjaikat sajátságos sportújságírói szakzsargonban. Ennek megfelelően indult be a Magyar Prudens Magazin. Aki lusta kattintani, annak ízelítőképpen itt van egy jellemző bekezdés:

Szárnyaszegett csapkodás jellemezte Józanság együttesének játékát az elmúlt másfél hétben is. A világhírű prudensviselkedők szerte Európában bizonyították félelmetes hírüket, és többször is magabiztos győzelemmel kedveskedtek a mindig kitartó szurkolóknak. Két hete, pénteken, a más sportágakban is jártas Giovanni Durro és a sportág nagy és színes egyénisége Jamón "Prosciutto" Serrano tartott italrandevút a Belváros leghíresebb prudensceleb lelőhelyén a Veres Pálné utcai Szesztadio Grinzingiben.

A prudens szó a társaság bankszerű, szalonképes megjelenésére, viselkedésére utal, művészneveiket pedig az És megint dühbe jövünk pelotajátékosai (Jamón Serrano, Arrinha, Peppi Mendez, Salzarro és társaik) kölcsönözték a prudensviselkedőknek.

A Magazin 2003-as beindulása után Arrinha fejéből pattant ki a Budai XI kolosszális ötlete, és 2004-ben (akkor még csak öt fővel) meg is tartották az első Italfesztivált. A résztvevők köre egyre bővül: legutóbb már közel 30 fővel sikerült a környékbeli csaposokat felbosszantani, a társaságban pedig itáliai idegenlégiós versenyzők is képviseltették magukat.

A 12. Budai XI útvonala az alábbi volt:

1. Izsáki Borozó a Fehérvári úton, a Művelődési Házzal szemben

2. Program Presszó - Bölcső utca 9-11

3. Alba Regia Étterem

4. Rege Presszó (Baranyai utca-Fehérvári út sarok)

5. Borpatika

6. Szavanna Ivó (útvonalmódosítás, mivel előrelátóan korán bezárt az egység: Barak pub, a hajdani Portásfülke ugrott be)

7. Klub Szocreál

8. Oportó Borozó - a "Villamos"

9. Bajor Söröző

10. Cardial söröző (MUK, Bicskei-Karinthy sarok)

11. Aranykorsó végállomás!

Az utolsó állomáson osztották ki a szervezők a már megszokottá vált díjakat: ezúttal egy gyönyörű plakettet kaphattak a távot teljesítők.

A Kitekintő rovat nagy örömére az összes kocsmáról részletes beszámolót fogok leközölni az elkövetkezendő hetekben, számítva a dél-budai különítmény megtisztelő érdeklődésére is :))