III. kerületi italboltok - "Pista bácsi, a Mint a violákat legyen szíves!"

Óbudakocsma

A Zöld kapu vendéglő

Mindjárt vége az évnek, és még nem írtunk semmit? Pedig élmény az bőven akad. Ha már a Pastramiról egyszer tavaly megírtuk, hogy a kerület, de valószínűleg egyben az ország egyik legnagyszerűbb vendéglátóipari egysége - akkor abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy a másik pedig alig pár sarokkal arrébb, a táblán is csak Szöllőként szereplő utcában található, az evangélikus templom mögött. Ahogy a Föld utcában lévő Gigler, ez is már az elpanelosodott Óbudára nyúlik át egyfajta félszigetként: szemben a tízemeletes, szovjet típusú panelházak, de az utcafront hibátlan: főbejárat, kocsibejáró, gyönyörűen renovált homlokzat - hátul pedig szép nagy kerthelyiség, némi kilátással a belső-óbudai házakra és a hegyre.

zold_kapu_1.JPG

Tovább olvasom

A Pastrami

Na, kedves kocsmalátogató gyerekek! Hol is kezdjünk neki? A blog továbbra is takaréklángon pislog, de pislog - mindössze annyi történt, hogy házasodunk, elköltözünk, összeköltözünk - a baráti kocsmalátogatások meg inkább baráti családlátogatásokká szelídülnek. Az emlékek persze maradnak, ahogy a blog szintén - és biztosan, öregesen is tudunk majd azért III. kerületi programokat tervezni továbbra is, még ha kicsit visszafogottabban, mint négy éve.

Tovább olvasom

Retro Sport Pub - avagy az ex-Goldberg söröző

Én elmennék, de nem tudok

Éppen a Goliban ultizok!

Énekli Nyakas Laci a Lajos utca 100 című örökzöld slágerében. Na de mi az a Goli?

 

A világhírű Goldberger, majd PANYOVA (Pamutnyomóipari Vállalat) történetébe nem mennénk bele részletesen (Moldova jól megírta): elég az hozzá, hogy nem is olyan régen a Pacsirtamező-Fényes Adolf-Nagyszombat utcák által határolt terület egészen a Dunáig a Goldberger család által alapított üzem(ek) fennhatósága alá tartozott: a Perc utcai bejárat alig egy pár éve járható civileknek. A rendszerváltással aztán az óbudai textiliparnak is vége lett, a gyárépületeket pedig fokozatosan vállalkozások vették át. Így találjuk itt a Kék és Vörös Yukat, egy kerékpárüzletet - na meg a Sun Palace lakóparkot a World Class fitneszklubbal és a Budapest-szerte imádott Pastrami éttermet. Utóbbira még visszatérünk... :)

Tovább olvasom

Happy Facer a Kandóval szemben

Sziasztok! Rég jelentkeztünk már, jó hírrel meg talán még régebben - az utóbbi években ugyanis rendszeresen kell tudomásul vennünk legendás óbudai éttermek, kocsmák megszűnését: elég csak a szentendrei úti Ladik étteremre (lebontották), a Lépcsősre (üzlethelyiség kiadó), a Mini Finire (most kisközért nyílt az Amsterdam Shop helyén) vagy a Rómain működő Hörpire (földdel egyenlő) gondolnunk. 

A Bécsi úti Kerék vendéglővel szembeni "passzív" Pizzéria és a Téboly étterem szünetelését is szépen tudomásul vettük - majd amikor tavasszal úgy láttam, hogy totálisan kipakolják a faházat, már biztos voltam benne, hogy ez is a Raktár utcai Fanny sorsára fog jutni (szintén elbontották a magas bérleti díj miatt)

Tovább olvasom

1 éve hamburgermánia Óbudán a MagicBurger jóvoltából!

Kedves Óbudakocsma-olvasók! 

Pont egy éve adtam jelentést egy új hamburgeres megnyitásáról a Szentendrei úton, a lakókocsiban megnyíló MagicBurgerről. Akkor még magam sem gondoltam, hogy ennyi rajongója lesz ennek a remek helynek, köszönhető Lilla és Peti kitartó gyorskaja-készítő mesterségének.

Az óriási adagoknak és a remek ízeknek köszönhetően a MagicBurger Óbuda legjobb hamburgeresévé vált. Kaja választékuk az elmúlt évben duplájára dagadt, mint ahogy az ott étkező törzsközönség is! :-)

Az Óbudakocsma rajongótáborának jóvoltából és a beérkező több mint 44 kommentből több ötlet is megvalósult. Lett kóla és melegszendó, megjelentek új szószok és kitudja, mennyi finomság, de úgy gondolom továbbra is a vaslapon sütött hambié az aranyérem!

Tovább olvasom

Óbuda zenészei - Gyuris Tibor a Vidocqból

Pár hete feltettük a kínzó kérdést facebookos oldalunkon, hogy tud-e valaki klasszikus vendéglátós zenészt ill. zenés helyet ajánlani Óbudán - az eredmény kicsit lehangoló volt.

A Kerék vendéglő harmonikását (Derkács Gyula úr) illetve a Bécsi úton újonnan nyílt Újlaki Mulatót ajánlották - emellett a Kéhliben, Siposban is van cigányzenekar. Na de nekünk szintis lagzizene kell! Bár a szezonban nyitva tartó Schlosserben Kiss István (Pista bácsi) rendszeresen játszott péntek-szombatonként, csak a Vidocqban találtunk hasonlót eddig.

Tovább olvasom

1 éve retrománia az Egy kis Retróban!

Mégiscsak vannak még jó dolgok az óbudai kocsmák történetében! Sajnos egyre több hírt kell adnunk egykori nagy múltú italozók bezárásáról, így sajnos a Flórián söröző 2 évvel ezelőtti bezárását is szomorúan konstatáltuk. Pont egy éve azonban nagy örömmel fogadtuk a fülest, hogy újra megnyílt „a Flóri” - egy kellemes hangulatú retrokocsma, vagyis inkább presszó képében, melynek a neve találóan „Egy kis Retro” lett.

 

Tovább olvasom

A Gázművek MTE büféje

Kerületünk legendásan hangulatos sportegyesületekről- és pályákról is ismert - a III. Ker. TVE klubházáról már régebben beszámoltunk, és időközben Csillaghegyet is megjártuk. A Szentendrei út forgalma és az aquincumi polgárváros romkertje mögött megbúvó külső gázgyári lakótelep viszont tényleg a főváros egyik legeltitkoltabb csodája.

Tovább olvasom

Evező söröző (a volt Mini büfé)

Ugye mindenki emlékszik még a hamburgeres büfére, ami a megszokott metamorfózison átesve egy igazi kis mocskos, PVC-padlós becsületsüllyesztő volt még két éve is? Már csak azért is gondolok vissza erre a helyre annyira szívesen, mert a Miniről készült beszámolónk volt a 2. Index-címlapos művünk! Ritka egy gusztustalan hely volt mindenesetre, szerettem :)

Tovább olvasom

Relax Pub a Kenyeres utcában

Szeretjük a Kenyeres utcát - a Szőlő köz szalagházaitól és a Jó Pásztor templomtól a Bécsi útig tartó ötperces séta maga Belső-Óbuda: klasszikus földszintes - néhol családi, kertes - házak, minimális átmenő forgalom, falusias fa lámpaoszlopok, gyönyörű kilátás a Kiscelli-hegyre - és nem mellékesen három vendéglátóipari intézmény!

Itt találjuk Kapodisztriász Jannisz úr görög-western kocsmáját, a Blue Pubot, és kevéssel előtte a 90-es évek egyik legelitebbnek számító sikeréttermét, az Apostol együttesből is jól ismert Meződi "Papa" tulajdonában álló Kisbuda Gyöngyét. Az utóbbi helyén olyan húsz éve még a Hörpintő nevű helyi kifőzde állt, lényegesen eltérő vendégkört magához vonzva. Mivel Italboltos Sándor vendéglátós tanulóként a már megújult étteremben eltöltött egy szép nyarat, a borsos árak ellenére még biztos jelentkezünk egy sajátságos étteremkritikával is.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása